Foto – Fotolia

Kāpēc rodas 0

Vislielākais kataraktas riska faktors ir dažāda veida radiācija: rentgena stari, mikroviļņi un saules ultravioletais starojums.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
Lasīt citas ziņas

Šīs slimības attīstību var veicināt smēķēšana, jo pasliktinās audu apgāde ar skābekli, un brīvie radikāļi, kas veidojas no tabakas, veicina lēcas apduļķošanos.

To mēdz provocēt dažādas autoimūnas saslimšanas, reimatisms, infekcijas, imūnās sistēmas darbības novirzes, steroīdu grupas medikamentu lietošana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lēca var strauji apduļķoties pēc sitiena pa aci. Traumas nereti ietekmē lēcas saišu stāvokli, kas mēdz palikt vājas un nespēj to noturēt savā vietā.

Pēkšņi katarakta mēdz attīstīties nekompensēta cukura diabēta gadījumā, jo paaugstināts cukura līmenis asinīs izjauc normālu vielmaiņu acī. Reizēm strauju lēcas apduļķošanos veicina narkoze. Kataraktu provocē barošanās traucējumi acīs, tie, piemēram, rodas, operējot glaukomu.

Vai operēt?

– Ja, izmeklējot acis, redzu lēcā sākotnējus apduļķojumus, stāstu pacientam, ka nepieciešams ievērot veselīgu dzīvesveidu: atmest smēķēšanu, normalizēt cukura līmeni asinīs, rūpēties par labu asinsriti, lai aizkavētu kataraktas attīstību, – atklāj Kristīne Leimane.

! Ja katarakta traucē, vienīgais rezultatīvais risinājums ir operācija, pat ja ārsts mikroskopā lielas pārmaiņas nesaskata. Savukārt, ja izmeklējumi liecina par slimības attīstību, taču redze ir laba, steidzama ķirurģiska iejaukšanās nav vajadzīga.

Profilaksei nereti ir vērts lietot kālija jodīda pilienus, kas var palīdzēt apturēt kataraktas progresēšanu, taču nav garantijas, ka tie slimību novērsīs.

Ja apduļķojums radies lēcas centrā, krēslā tas netraucē, jo zīlīte kļūst platāka un gaisma acī iekļūst gar tās malām, taču saulē redzes traucējumi ir diezgan stipri. Savukārt daļai slimnieku ir otrādi – grūtāk redzēt tumsā.

Ja nepieciešams, var operēt abas acis uzreiz, taču parasti to dara divos paņēmienos.

! Mūsdienās kataraktas operācijai nevajag gatavoties tā kā agrāk, kad operāciju veica ar lielu griezienu un lēcu izņēma laukā. Bet, jo ilgāk slimību ielaiž, jo lēca kļūst cietāka, apgrūtinot operācijas gaitu.

Reklāma
Reklāma
Pētījumi liecina, ka kataraktas operācija gados vecākiem cilvēkiem mazina depresijas risku, ja vien tai nav citi iemesli. – Labi atceros 83 gadus vecu kundzi. Sievietei bija radušās domas, ka viņai dara pāri, taču pēc operācijas viņa atzina, ka ir kā no jauna piedzimusi, jo beidzot atkal redz krāsas īstajā spilgtumā, nevis pelēcībā. Līdzīgu gadījumu bijis daudz, – stāsta daktere Leimane.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.