Ne vienmēr vajag ņemt līdzi bērnus. Ejot uz viesībām, apsveriet, cik lielā mērā šis pasākums atbilst bērna vecumam un raksturam. Ja bērns ir ļoti kustīgs un skaļš, tad, iespējams, vakariņas restorānā nav viņam piemērotas.
Ne vienmēr vajag ņemt līdzi bērnus. Ejot uz viesībām, apsveriet, cik lielā mērā šis pasākums atbilst bērna vecumam un raksturam. Ja bērns ir ļoti kustīgs un skaļš, tad, iespējams, vakariņas restorānā nav viņam piemērotas.
Foto – Shutterstock

Vecākiem ir jāpievērš uzmanība gan pārtikas produktu daudzveidībai, kvalitātei un uzturvielu sastāvam, gan gatavošanas veidam, kas nereti prasa padziļinātas zināšanas, izpratni par produktu izvēli un daudzveidību. Liela nozīme ir izpratnei par veselīgām uzkodām un to, kādus produktus izvēlēties skolēnam likt launaga kārbā. Vecāku izglītošanai par bērna uzturu dažādiem skolas vecuma bērniem paredzētas uztura speciālistu lekcijas veselības centrā „Vivendi”. 1

“Latvijā jau ir daudz skolu ar labu pieredzi pielāgot, dažādot ēdienu receptes, lai maltītēs ēdiens būtu garšīgs un izskatītos pievilcīgs,” gandarīta uztura speciāliste Liene Sondore, lai gan nereti ir vērojamas situācijas, kad viens no bērniem kaut ko neēd, turklāt spēj vienaudžiem tik tēlaini motivēt savu izvēli, un tā nostrādā klases efekts – arī citi kļūst atturīgi pret šo produktu vai ēdienu. Tādēļ skolas pavāram jāvēro bērnu izvēle un var gadīties, ka ir jāmaina ēdienkartē kāds ēdiens!

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Daudz tiek diskutēts arī par cukura un sāls lietošanu ikdienā, par to, vai tiešām ēdiens ar samazinātu sāls daudzumu ir garšīgs un ēdams. Liene Sondore iemet vēl vienu akmentiņu pieaugušo dārziņā: “Tās ir tikai iedomas, ka ēdiens ar samazinātu, veselībai nekaitīgu sāls daudzumu ir negaršīgs. Ja to saka pavārs, tad viņam jāizdara tā, lai tomēr būtu garšīgi! Ir skolas, kurās klases audzinātāja uz galda uzliek no mājām nestu sālstrauciņu. Tā nedrīkst būt!”

Iemācīties veselīgi un garšīgi gatavot ir iespējams! Veselības centrs “Vivendi” piedāvā veselīga uztura nodarbības vecākiem un skolēniem, kopīgi meklējot risinājumus, ja ar skolas pusdienām nepietiek un kā kompensēt enerģijas trūkumu dienas garumā. Šis cikls, ko vada sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, ir īpaši noderīgs vecākiem, kuru bērns ir izvēlīgs ēdājs un skolas ēdnīcas piedāvājums paliek nenobaudīts, daudz sporto un ir aktīvs pulciņu apmeklētājs, kuriem enerģija jāpapildina visas dienas garumā. Šajās nodarbībās vecākiem būs iespēja nostiprināt zināšanas par bērnu uzturu atbilstoši vecumposma fizioloģiskajām nepieciešamībām, ikdienas režīmam, kā ikdienā parūpēties par ģimenes ēdienkartes plānošanu. Modelēsim dažādas situācijas un ar praktiskiem piemēriem izvērtēsim pārtikas produktus, to etiķetes, pārrunāsim individuālas nepieciešamības pēc enerģijas dažāda vecuma bērniem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.