Foto – Stock.xchng

Pareizā izvēle 0


Urīnceļu infekcijas dažkārt provocē sarkanvīns. Tiesa gan, ne tāpēc, ka šajā dzērienā būtu organismam nedraudzīgas baktērijas! No vīna organismā nonāk ekstraktvielas, kuru ietekmē gļotāda kļūst jutīgāka un vieglāk ievainojama. Atsevišķos gadījumos līdzīgas sekas rada sālīti un vircoti ēdieni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

Vecākas sievietes allaž rājas par meiteņu kailajām mugurām un slapjajām kājām aukstā laikā, par sēdēšanu uz aukstām virsmām un staigāšanu apspīlētās biksēs – un ne bez iemesla! Zema temperatūra un ierobežota iegurņa asinsrites attece veicina uropoētiskās sistēmas slimības.

– Vēlams pačurāt gan pirms, gan pēc dzimumakta, jo, ja urīnpūslis tiek iztukšots un visas baktērijas izskalotas, tā ir sava veida profilakse. Ar to vien nebūs līdzēts, taču daļēji no urīnceļu infekcijām pasargā, – atklāj M. Pļaviņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sievietes, kurām ir pastāvīgs partneris un skaidri pierādīta urīnceļu infekcijas saistība ar dzimumdzīvi, ārsts var izrakstīt īpašus antibakteriālus recepšu medikamentus, ko vienreizējā devā lieto aptuveni pusstundu pirms dzimumakta. Līdzīga taktika noder urinācijas aizturēšanas gadījumā ceļojumā vai atpūtas laikā vasarnīcā, kur ārsts nav pieejams un rodas cistīta pazīmes. To mēdz saukt par pašterapiju, kam gan nav nekā kopīga ar pašārstēšanos.

Lai gan arī miltenes tēja un dzērvenes ir vērtīgas, ar šādiem līdzekļiem no urīnceļu infekcijas pilnībā atbrīvoties nevar. Slimība paliek snaudošā stāvoklī un labvēlīgos gadījumos atkal uzliesmo.

Ja cistīta simptomi tomēr saglabājas arī pēc pašterapijas, nepieciešams doties pie ģimenes ārsta, urologa vai ginekologa, jo vienkāršām urīnceļu infekcijām var rasties smagākas izpausmes, par ko liecina, piemēram, asiņu piejaukums urinācijas beigās. Pie nefrologa pacienti visbiežāk nonāk, kad situācija ir kļuvusi nopietna vai ir ielaista.

Katras urīnceļu infekcijas gadījumā ārstēšanā izmanto antibakteriālus līdzekļus. Ja no tiem izvairās, infekcijas mēdz atkārtoties. Ja cistīts atkārtojas divreiz pusgadā vai trīsreiz gadā, jāārstējas ilgstoši – urīndezinficējoši līdzekļi jālieto pat vairākus mēnešus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.