Foto – Shutterstock

Ar zālēm un veselīgu dzīvesveidu 0

Daudzos gadījumos pēc pirmās apskates ārsts pacientam iesaka medikamentozu terapiju. Taču jāmaina arī dzīvesveids, piemēram, nevajadzētu ēst asu, treknu, grūti sagremojamu pārtiku, kas var radīt aizcietējumus – vienu no lielākajiem riska faktoriem, kura dēļ attīstās hemoroidālā vēnu slimība. Arī ar alkoholu jāpāriet uz jūs.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

Hemoroīdi bieži vien nomoka birojos strādājošos, kuri darba laikā kaut ko uzkož, bet kārtīgi paēd vien vakarā un uzreiz liekas gulēt. Tāpēc ieteicams ēdienu sadalīt mazās porcijās un ēst vairākas reizes dienā, turklāt šķiedrvielām bagātu uzturu. Ja vien nav kādu veselības problēmu, jāizdzer vairāki litri ūdens dienā un nedrīkst piemirst fiziskās aktivitātes. Tas viss veicina zarnu motoriku un to labāku darbību.

Kad kādu laiku lietoti medikamenti un ieviestas korekcijas dzīvesveidā, pacientam vēlreiz jāatrādās ārstam, lai novērtētu, vai terapijai bijuši labi rezultāti vai tomēr kaut kas jāmaina.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja hemoroidālās problēmas risināšanai nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, vislabāk, ja ārsts var piedāvāt kādu no mūsdienīgajām metodēm – tās ir saudzīgākas, un pēc operācijas pacients drīz var atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Ķirurģiskās metodes – ar drīzu rezultātu

Ķirurģiska ārstēšana patlaban visbiežāk notiek ambulatori, jo pēcoperācijas periods ir tikai viena diena vai diennakts. Daudzos gadījumos pacients jau uzreiz pēc manipulācijas var doties mājās. Katram slimniekam proktologs cenšas atrast vispiemērotāko ārstēšanas metodi.

Viena no iespējām ir gumijas gredzena aplikācija, ko proktologs ar speciālu ierīci uzliek uz hemoroidālo mezglu pamatnes. Vakarā pēc manipulācijas cilvēkam var būt diezgan nepatīkamas sajūtas, bet tās var novērst ar parastajiem pretsāpju medikamentiem.

Pacientiem, kuriem ir pirmās vai otrās pakāpes hemoroidālā saslimšana un medikamentoza terapija nesniedz vēlamo rezultātu, var tikt izmantota tā sauktā HET bipolārās ierīces terapija. Tā ir ārstēšana nesāpīgajā zonā, izmantojot radiofrekvences bipolāro enerģiju. Tādējādi tiek reducēta asinsapgāde, proti, proktologs ar bipolāro koagulāciju piededzina asinsvadus, kas apasiņo iekšējos hemoroīdus, līdz ar to samazinās asiņu pieplūde un hemoroīdi kļūst mazaktīvāki. Manipulācija aizņem 10–15 minūtes, pēc tās pacients uzreiz var doties mājās.

Reklāma
Reklāma

Latvijā pieejama arī HAL un RAR metode jeb hemoroīdu artēriju cauršūšana. Tas nozīmē, ka tiek atrasti hemoroidālo vēnu pinumu barojošie asinsvadi, kas tiek cauršūti un liģēti. Manipulācijas laikā tiek noslēgta asiņu pieplūde, hemoroīdiem vairs nepienāk skābeklis, tie samazina savu aktivitāti. Simptomi, par kuriem pacients iepriekš sūdzējies, aptuveni pēc nedēļas pilnībā izzūd.

Patlaban viena no populārākajām ir tā dēvētā Longo tipa operācija: ārsts ar vienreiz lietojama mehāniskā šuvēja starpniecību mēģina novērst mezglu izkrišanu, vienlaikus apstādinot iekšējo hemoroidālo mezglu apasiņošanu.

Ja slimniekam ir palielināti gan iekšējie, gan ārējie hemoroīdi, ārsts var izmantot pavisam jaunu bipolārās koagulācijas metodi – ar elektroķirurģisko instrumentu LigaSure (speciālu skalpeli) izoperēt hemoroīdus. Instrumenta darbības pamatā ir audos esošās vielas kolagēna sakausēšana, iedarbojoties uz tiem ar augstu temperatūru un spiediena spēku. Ar šo metodi pacientam ir minimāls asiņu zudums, īsāks operācijas laiks, kā arī netiek izmantoti diegi vai metāliskas skavas, kas var radīt organisma atgrūšanas reakciju un komplikācijas. Tāpat neveidojas apkārtējo audu termāls apdegums, atveseļošanās periods ir nesāpīgs un īsāks.

Pirms iepriekš minētajām procedūrām pacientam nav ne jālieto speciāli caurejas līdzekļi, ne jābadojas. Iepriekšējā vakarā vienkārši jāievada speciālas mikroklizmiņas, lai iztīrītu zonu, kurā ārsts darbosies.

Manipulācijas ir pilnīgi nesāpīgas, jo tiek veiktas intravenozajā, spinālajā vai vispārējā anestēzijā. Kad operācija jau garām, pacientam tiek izrakstītas pretsāpju zāles, lai pēcoperācijas periods nebūtu nepatīkams vai apgrūtinošs. “Ārsts var ieteikt speciālas vēdera izeju veicinošas ziedes, lai pirmā reize, dodoties uz tualeti, nesagādātu sāpes,” piebilst Andris Gardovskis.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.