Ja atklāts vēzis 0

Otra biežākā saslimšana, ko nākas konstatēt proktologam, ir zarnu vēzis. Pēc statistikas datiem, šā ļaundabīgā audzēja izplatība Latvijā arvien pieaug gan sieviešu, gan vīriešu vidū. Ik gadu konstatē vairāk nekā 1000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

“Kā zināms, tieši agrīna diagnostika ir galvenā veiksmes atslēga ļaundabīgu audzēju sekmīgai ārstēšanai,” atgādina proktologs. “Zarnu vēža simptomi bieži vien nav izteikti: slēpta asiņošana, vājums, galvas reiboņi, neizskaidrojams svara zudums, mazasinība, kā arī aizcietējumi, kas var mīties ar caureju. Jāapzinās, ka nav zelta tabletītes, kas spētu izārstēt no vēža. Tikai agrīnā stadijā diagnosticētu ļaundabīgo audzēju var veiksmīgi ārstēt, sniedzot cilvēkam iespēju saglabāt dzīves kvalitāti.”

Vēža pazīmes var būt maldinošas. Ārsta Andra Gardovska praksē ir ne mazums gadījumu, kad pacienti bijuši pārliecināti par hemoroidālu saslimšanu, bet tas izrādījies zarnu vēzis. Tāpēc, ja ir asiņošana no taisnās zarnas, vēdera pūšanās, aizcietējumi, kas mijas ar caureju, turklāt vēl mazasinība, noteikti jāvēršas pie ārsta, lai pacientu izmeklētu un noteiktu precīzu diagnozi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Proktologs ārstē ne tikai hemoroīdus un zarnu onkoloģiskās saslimšanas, bet arī anālus plīsumus, polipus, perianālus veidojumus, aizcietējumus, fēču nesaturēšanu un citas zarnu slimības. Mūsdienās proktologi ir ne vien vīrieši, bet arī sievietes, kas daudzām pacientēm ir pieņemams risinājums.

* Vecums virs 50 gadiem: statistiski 9 no 10 zarnu vēža pacientiem ir sasnieguši minēto vecumu.

* Pārmantotība: dzimtā bijušas taisnās un resnās zarnas saslimšanas.

* Metabolais sindroms: paaugstināts ķermeņa masas indekss, arteriālais spiediens, hiperglikēmija, cukura diabēts.

* Liela fiziskā piepūle: fizisks darbs ar smagumu celšanu.

* Vēdera izejas traucējumi: bieži aizcietējumi vai caureja.

* Ēšanas paradumi: uzturā lietota sarkanā (cūkas, liellopa, jēra, aļņa) gaļa, augstā temperatūrā pagatavoti ēdieni, asi un trekni produkti.

* Neveselīgs dzīvesveids: nepietiekams šķidruma daudzums un ar šķiedrvielām bagātu produktu lietošana uzturā, mazkustīgs dzīvesveids, regulāra smēķēšana un alkohola lietošana.

* Postmenopauze: estrogēna un progesterona kopējā līmeņa samazināšanās.

* Hormonālie preparāti: tie var veicināt šīs zonas asiņošanas pazīmes.

Konsultants ANDRIS GARDOVSKIS, ķirurgs, proktologs

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.