Foto: Fotolia

Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
“Paēdušais neēdušo nesaprot!” Publiskots Saeimas deputātu saraksts, kurus vairs neapkalpos bāros un restorānos PVN balsojuma dēļ 81
“Šķiet, ka pasaule šobrīd jūk prātā.” Tramps pirms Parīzes Dievmātes katedrāles atklāšanas aci pret aci runājis ar Makronu un Zelenski 139
Nosaukts dzēriens, kas var pagarināt dzīves ilgumu. Tas ir teju katrā Latvijas iedzīvotāja mājā
Lasīt citas ziņas

Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.

Rauga mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 150–200 g cukura

• 150 g sviesta vai margarīna

• 50 g augu eļļas

• 50 g rauga

• 500 ml piena

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.

Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.

Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.

Foto: SHUTTERSTOCK

No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.