Foto: Fotolia

Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 2

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
ASV izsludina ārkārtas stāvokli pirms Saules aptumsuma – paredz cilvēku masu bojāeju 12
Lasīt citas ziņas

Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.

Rauga mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 150–200 g cukura

• 150 g sviesta vai margarīna

• 50 g augu eļļas

• 50 g rauga

• 500 ml piena

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.

Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.

Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.

Foto: SHUTTERSTOCK

No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.

Plaucētā mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze ūdens

• 100 g sviesta

• 4 olas

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu, sāli, cukuru un uzvāra. Verdošā šķidrumā ieber izsijātus miltus un, maisot ar koka karoti, masu turpina karsēt, kamēr tā atlec no trauka malām un veļas kamolā. Katlu noceļ no plīts, apmaisa. Turpinot maisīt, ielej sakultu olu, iemaisa mīklā un tad pievieno nākamo olu. Olas turpina pievienot, kamēr mīkla kļūst mīksta, bet neplūst.

Plātī ieklāj cepampapīru. Ar samitrinātu tējkaroti vai caur konditorejas maisiņu ar rievotu uzgali uz plāts veido vajadzīgā lieluma un formas izstrādājumus, ievērojot atstarpes, jo cepoties tie gandrīz trīskārt palielinās apjomā.

Atkarībā no izstrādājumu lieluma tos 20–30 minūtes cep 180–200 °C. Lai nesaplaktu, pirmās 15 minūtes krāsns durvis nedrīkst atvērt.

Foto: SHUTTERSTOCK

No plaucētās mīklas cep eklērus un citus konditorejas izstrādājumus, ko pilda ar putukrējumu, saldiem vai sāļiem krēmiem.

Smilšu mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g kviešu miltu

• 200 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote piena vai ūdens

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Izņem no ledusskapja sviestu (tam jābūt aukstam!) un ar rokām sīki saplucina vai sarīvē uz rīves. Saplucinātajam sviestam pakāpeniski pievienojot miltus, mīca, līdz visi sviesta gabaliņi izmīcīti. Tad pievieno pienu vai ūdeni, olu un cukuru. Mīklu ar rokām ātri samīca viendabīgā masā. Ilgi mīcīt nevajadzētu, jo tad mīklas izstrādājumi izcepot kļūst cieti.

Reklāma
Reklāma

Ja mīklai pievieno nedaudz kakao pulvera, iegūst skaisti brūnus cepumus. Tai piestāv arī vaniļas cukurs un citrona vai apelsīna miziņas.

Kad mīkla samīcīta, to ietin pārtikas plēvē un ļauj pusstundu pastāvēt vēsumā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis.

Smilšu mīklas izstrādājumus cep 220 °C. Augstākā temperatūrā tā neizcepas vienmērīgi, bet zemākā izkalst. Aptuvenais cepšanas ilgums ir 20–30 minūtes.

Lai mīkla sanāktu čauganāka, tai ieteicams pievienot nedaudz augu eļļas.

Jo augstāka labuma miltus izmanto, jo mīklai nepieciešams vairāk šķidruma.

Foto: SHUTTERSTOCK

No smilšu mīklas cep cepumus, groziņus, kliņģerīšus, izmanto par pamatu dažādām kūkām.

Biskvīta mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 5 olas

• 5 ēdamkarotes cukura

• 5 ēdamkarotes miltu

• citrona vai apelsīna miziņa

Pagatavošana:

Olu baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri puto, līdz masa kļūst gaiša, viegla, tās apjoms palielinājies un cukurs izkusis. Saputotajai masai pierīvē citrona vai apelsīna miziņu.

Olu baltumiem pievieno mazliet sāls un saputo. To dara tik ilgi, kamēr masa pielīp trauka malām un, pat bļodu apgāžot, neslīd laukā. Nepietiekami saputota vai pārāk ilgi putota baltuma ietekmē veidojas ciets biskvīts.

Dzeltenumu masā liek pa karotei olu baltumu un iesijā miltus, masu uzmanīgi izcilā. Ilga maisīšana mazina biskvīta porainību, čauganumu.

Sagatavoto mīklu izlīdzina vajadzīgajā biezumā uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep līdz 220 °C sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr zeltaini brūna.

Foto: SHUTTERSTOCK

Biskvīts ir gatavs, ja, tajā iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nepielīp. Pārāk ilgi cepts biskvīts kļūst sauss, sadrūp.

Mīklai pievienojot nedaudz kakao pulvera, iegūst šokolādes biskvītu.

Traukiem, kuros kuļ olu baltumus un dzeltenumus, jābūt ļoti tīriem. Nedrīkst kult alumīnija un plastmasas bļodās.