Foto: Fotolia

Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.

Rauga mīkla

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
14 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 150–200 g cukura

• 150 g sviesta vai margarīna

• 50 g augu eļļas

• 50 g rauga

• 500 ml piena

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.

Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.

Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.

Foto: SHUTTERSTOCK

No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.

Plaucētā mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze ūdens

• 100 g sviesta

• 4 olas

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu, sāli, cukuru un uzvāra. Verdošā šķidrumā ieber izsijātus miltus un, maisot ar koka karoti, masu turpina karsēt, kamēr tā atlec no trauka malām un veļas kamolā. Katlu noceļ no plīts, apmaisa. Turpinot maisīt, ielej sakultu olu, iemaisa mīklā un tad pievieno nākamo olu. Olas turpina pievienot, kamēr mīkla kļūst mīksta, bet neplūst.

Plātī ieklāj cepampapīru. Ar samitrinātu tējkaroti vai caur konditorejas maisiņu ar rievotu uzgali uz plāts veido vajadzīgā lieluma un formas izstrādājumus, ievērojot atstarpes, jo cepoties tie gandrīz trīskārt palielinās apjomā.

Atkarībā no izstrādājumu lieluma tos 20–30 minūtes cep 180–200 °C. Lai nesaplaktu, pirmās 15 minūtes krāsns durvis nedrīkst atvērt.

Foto: SHUTTERSTOCK

No plaucētās mīklas cep eklērus un citus konditorejas izstrādājumus, ko pilda ar putukrējumu, saldiem vai sāļiem krēmiem.

Smilšu mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g kviešu miltu

• 200 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote piena vai ūdens

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Izņem no ledusskapja sviestu (tam jābūt aukstam!) un ar rokām sīki saplucina vai sarīvē uz rīves. Saplucinātajam sviestam pakāpeniski pievienojot miltus, mīca, līdz visi sviesta gabaliņi izmīcīti. Tad pievieno pienu vai ūdeni, olu un cukuru. Mīklu ar rokām ātri samīca viendabīgā masā. Ilgi mīcīt nevajadzētu, jo tad mīklas izstrādājumi izcepot kļūst cieti.

Ja mīklai pievieno nedaudz kakao pulvera, iegūst skaisti brūnus cepumus. Tai piestāv arī vaniļas cukurs un citrona vai apelsīna miziņas.

Kad mīkla samīcīta, to ietin pārtikas plēvē un ļauj pusstundu pastāvēt vēsumā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis.

Smilšu mīklas izstrādājumus cep 220 °C. Augstākā temperatūrā tā neizcepas vienmērīgi, bet zemākā izkalst. Aptuvenais cepšanas ilgums ir 20–30 minūtes.

Lai mīkla sanāktu čauganāka, tai ieteicams pievienot nedaudz augu eļļas.

Jo augstāka labuma miltus izmanto, jo mīklai nepieciešams vairāk šķidruma.

Foto: SHUTTERSTOCK

No smilšu mīklas cep cepumus, groziņus, kliņģerīšus, izmanto par pamatu dažādām kūkām.

Biskvīta mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 5 olas

• 5 ēdamkarotes cukura

• 5 ēdamkarotes miltu

• citrona vai apelsīna miziņa

Pagatavošana:

Olu baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri puto, līdz masa kļūst gaiša, viegla, tās apjoms palielinājies un cukurs izkusis. Saputotajai masai pierīvē citrona vai apelsīna miziņu.

Olu baltumiem pievieno mazliet sāls un saputo. To dara tik ilgi, kamēr masa pielīp trauka malām un, pat bļodu apgāžot, neslīd laukā. Nepietiekami saputota vai pārāk ilgi putota baltuma ietekmē veidojas ciets biskvīts.

Dzeltenumu masā liek pa karotei olu baltumu un iesijā miltus, masu uzmanīgi izcilā. Ilga maisīšana mazina biskvīta porainību, čauganumu.

Sagatavoto mīklu izlīdzina vajadzīgajā biezumā uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep līdz 220 °C sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr zeltaini brūna.

Foto: SHUTTERSTOCK

Saistītie raksti

Biskvīts ir gatavs, ja, tajā iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nepielīp. Pārāk ilgi cepts biskvīts kļūst sauss, sadrūp.

Mīklai pievienojot nedaudz kakao pulvera, iegūst šokolādes biskvītu.

Traukiem, kuros kuļ olu baltumus un dzeltenumus, jābūt ļoti tīriem. Nedrīkst kult alumīnija un plastmasas bļodās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai un kā tiek pārbaudīts pasta sūtījumu saturs? Ko nedrīkst sūtīt uz ārzemēm? 3
7 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
15 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Cilvēki Latvijā ir lētticīgi: gatavi samaksāt 400 eiro un pat vairāk par it kā “šķirnes” dzīvnieku 1
15 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri, ļoti gardi un sātīgi: 5 karstmaižu variācijas maziem un lieliem
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
14 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir vērts maksāt.” Ivetas jaunākā dēla alerģija ievieš pārmaiņas ēdināšanā 5
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Beidzot kļūst aukstāks. Ko darīt ar logiem – steigšus mainīt vai aplīmēt? 3
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Maciņš saplok zibenīgi.” Vai bioloģiski produkti tiešām izmaksā dārgāk? 2
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Vai novembrī vēl drīkst pārstādīt lilijas: skaidro puķkope
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardums zelta vērtē: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādē
3 dienas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Par to pašu algu jāstrādā divreiz vairāk. Vai par kolēģa aizvietošanu pienākas samaksa? 3
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
41 minūtes
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 3
3 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Reiboņi, tirpas rokās un kājās. Nevarēju vairs nostāvēt. “Covid-19 pacienta Austra stāsts 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Viņi īsti nenožēlo izdarīto.” Dati ir satraucoši: par pedofilu upuriem kļūst arvien jaunākas personas
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Premjers skaidro, vai 6. decembrī varētu pārtraukt ārkārtējo situāciju 3
8 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
3 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
Teātra pērļu zveja pandēmijas laikā. Kurās nominācijās bijuši karstākie žūrijas strīdi?
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Jehovas liecinieki” tiesājas ar Latvijas valsti 41
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Horens Stalbe gandrīz 50 gadu vecumā kļūs par tēti ceturtajam bērnam 11
Intervija 1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Kāda materiāla gultas veļu izvēlēties?
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Zigrīda, Zigfrīda un Zigrīds
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latvijā notiks vēl nebijis šovs: izdzīvo karantīnā!
15 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
00:05
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
21:36
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 3
21:18