Foto: Fotolia

Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.

Rauga mīkla

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princeses Diānas divi rokas pulksteņi, ko viņa nēsāja: beidzot noslēpums atklāts
14 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 150–200 g cukura

• 150 g sviesta vai margarīna

• 50 g augu eļļas

• 50 g rauga

• 500 ml piena

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.

Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.

Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.

Foto: SHUTTERSTOCK

No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.

Plaucētā mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze ūdens

• 100 g sviesta

• 4 olas

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu, sāli, cukuru un uzvāra. Verdošā šķidrumā ieber izsijātus miltus un, maisot ar koka karoti, masu turpina karsēt, kamēr tā atlec no trauka malām un veļas kamolā. Katlu noceļ no plīts, apmaisa. Turpinot maisīt, ielej sakultu olu, iemaisa mīklā un tad pievieno nākamo olu. Olas turpina pievienot, kamēr mīkla kļūst mīksta, bet neplūst.

Plātī ieklāj cepampapīru. Ar samitrinātu tējkaroti vai caur konditorejas maisiņu ar rievotu uzgali uz plāts veido vajadzīgā lieluma un formas izstrādājumus, ievērojot atstarpes, jo cepoties tie gandrīz trīskārt palielinās apjomā.

Atkarībā no izstrādājumu lieluma tos 20–30 minūtes cep 180–200 °C. Lai nesaplaktu, pirmās 15 minūtes krāsns durvis nedrīkst atvērt.

Foto: SHUTTERSTOCK

No plaucētās mīklas cep eklērus un citus konditorejas izstrādājumus, ko pilda ar putukrējumu, saldiem vai sāļiem krēmiem.

Smilšu mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g kviešu miltu

• 200 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote piena vai ūdens

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Izņem no ledusskapja sviestu (tam jābūt aukstam!) un ar rokām sīki saplucina vai sarīvē uz rīves. Saplucinātajam sviestam pakāpeniski pievienojot miltus, mīca, līdz visi sviesta gabaliņi izmīcīti. Tad pievieno pienu vai ūdeni, olu un cukuru. Mīklu ar rokām ātri samīca viendabīgā masā. Ilgi mīcīt nevajadzētu, jo tad mīklas izstrādājumi izcepot kļūst cieti.

Ja mīklai pievieno nedaudz kakao pulvera, iegūst skaisti brūnus cepumus. Tai piestāv arī vaniļas cukurs un citrona vai apelsīna miziņas.

Kad mīkla samīcīta, to ietin pārtikas plēvē un ļauj pusstundu pastāvēt vēsumā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis.

Smilšu mīklas izstrādājumus cep 220 °C. Augstākā temperatūrā tā neizcepas vienmērīgi, bet zemākā izkalst. Aptuvenais cepšanas ilgums ir 20–30 minūtes.

Lai mīkla sanāktu čauganāka, tai ieteicams pievienot nedaudz augu eļļas.

Jo augstāka labuma miltus izmanto, jo mīklai nepieciešams vairāk šķidruma.

Foto: SHUTTERSTOCK

No smilšu mīklas cep cepumus, groziņus, kliņģerīšus, izmanto par pamatu dažādām kūkām.

Biskvīta mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 5 olas

• 5 ēdamkarotes cukura

• 5 ēdamkarotes miltu

• citrona vai apelsīna miziņa

Pagatavošana:

Olu baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri puto, līdz masa kļūst gaiša, viegla, tās apjoms palielinājies un cukurs izkusis. Saputotajai masai pierīvē citrona vai apelsīna miziņu.

Olu baltumiem pievieno mazliet sāls un saputo. To dara tik ilgi, kamēr masa pielīp trauka malām un, pat bļodu apgāžot, neslīd laukā. Nepietiekami saputota vai pārāk ilgi putota baltuma ietekmē veidojas ciets biskvīts.

Dzeltenumu masā liek pa karotei olu baltumu un iesijā miltus, masu uzmanīgi izcilā. Ilga maisīšana mazina biskvīta porainību, čauganumu.

Sagatavoto mīklu izlīdzina vajadzīgajā biezumā uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep līdz 220 °C sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr zeltaini brūna.

Foto: SHUTTERSTOCK

CITI ŠOBRĪD LASA

Biskvīts ir gatavs, ja, tajā iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nepielīp. Pārāk ilgi cepts biskvīts kļūst sauss, sadrūp.

Mīklai pievienojot nedaudz kakao pulvera, iegūst šokolādes biskvītu.

Traukiem, kuros kuļ olu baltumus un dzeltenumus, jābūt ļoti tīriem. Nedrīkst kult alumīnija un plastmasas bļodās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Ejam sēņot ziemā! Nē, tas nav joks!
13 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
13 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai biezs un smags sniegs neapdraud siltumnīcu? 1
14 stundas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
Latvijas uzņēmums ar dēlīšiem no finiera putekļiem un plastmasas iekaro Eiropu 1
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princeses Diānas divi rokas pulksteņi, ko viņa nēsāja: beidzot noslēpums atklāts
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
12 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
19 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Ko varam mājoklī izmainīt, lai mājsēdi padarītu pēc iespējas omulīgu? 3
19 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
5 dienas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
“Liela daļa Latvijas iedzīvotāju, arī viņš pats, ļoti vēlētos saņemt Krievijas vakcīnu.” Krievijas dezinformācijas apskats 33
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Nav pamata domāt par ierobežojumu mīkstināšanu vai to radikālu mainīšanu 20
7 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
4 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tiesībsargs Jansons atbild, vai darba devējs drīkst pieprasīt darbiniekam veikt Covid-19 testu 15
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Maskavas tiesa apcietina Navaļniju līdz 15.februārim 4
10 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
19 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 71
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
“Nav brīvu vietu.” Ziemas prieki pandēmijas apstākļos. Svarīgākais, kas jāzina 1
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Pabriks atklāj, ka Latvijas aizsardzības resors gatavojas iepirkt kara hospitāli 17
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Antons, Antis un Antonijs
16 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 9
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Jaunie imigrācijas noteikumi ir sarežģīti: Vai Latvijā dzīvojoša sieva ar bērniem varēs pārcelties pie AK strādājošā vīra? 11
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
21:58
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
21:46
LE
LETA
Ziņas
Norvēģija nekonstatē saistību starp Covid-19 vakcīnām un nāves gadījumiem pēc vakcinācijas
21:33