Foto: Fotolia

Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.

Rauga mīkla

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 40
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 104
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 41
19 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 150–200 g cukura

• 150 g sviesta vai margarīna

• 50 g augu eļļas

• 50 g rauga

• 500 ml piena

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.

Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.

Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.

Foto: SHUTTERSTOCK

No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.

Plaucētā mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze ūdens

• 100 g sviesta

• 4 olas

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu, sāli, cukuru un uzvāra. Verdošā šķidrumā ieber izsijātus miltus un, maisot ar koka karoti, masu turpina karsēt, kamēr tā atlec no trauka malām un veļas kamolā. Katlu noceļ no plīts, apmaisa. Turpinot maisīt, ielej sakultu olu, iemaisa mīklā un tad pievieno nākamo olu. Olas turpina pievienot, kamēr mīkla kļūst mīksta, bet neplūst.

Plātī ieklāj cepampapīru. Ar samitrinātu tējkaroti vai caur konditorejas maisiņu ar rievotu uzgali uz plāts veido vajadzīgā lieluma un formas izstrādājumus, ievērojot atstarpes, jo cepoties tie gandrīz trīskārt palielinās apjomā.

Atkarībā no izstrādājumu lieluma tos 20–30 minūtes cep 180–200 °C. Lai nesaplaktu, pirmās 15 minūtes krāsns durvis nedrīkst atvērt.

Foto: SHUTTERSTOCK

No plaucētās mīklas cep eklērus un citus konditorejas izstrādājumus, ko pilda ar putukrējumu, saldiem vai sāļiem krēmiem.

Smilšu mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g kviešu miltu

• 200 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote piena vai ūdens

• šķipsniņa cukura

Pagatavošana:

Izņem no ledusskapja sviestu (tam jābūt aukstam!) un ar rokām sīki saplucina vai sarīvē uz rīves. Saplucinātajam sviestam pakāpeniski pievienojot miltus, mīca, līdz visi sviesta gabaliņi izmīcīti. Tad pievieno pienu vai ūdeni, olu un cukuru. Mīklu ar rokām ātri samīca viendabīgā masā. Ilgi mīcīt nevajadzētu, jo tad mīklas izstrādājumi izcepot kļūst cieti.

Ja mīklai pievieno nedaudz kakao pulvera, iegūst skaisti brūnus cepumus. Tai piestāv arī vaniļas cukurs un citrona vai apelsīna miziņas.

Kad mīkla samīcīta, to ietin pārtikas plēvē un ļauj pusstundu pastāvēt vēsumā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis.

Smilšu mīklas izstrādājumus cep 220 °C. Augstākā temperatūrā tā neizcepas vienmērīgi, bet zemākā izkalst. Aptuvenais cepšanas ilgums ir 20–30 minūtes.

Lai mīkla sanāktu čauganāka, tai ieteicams pievienot nedaudz augu eļļas.

Jo augstāka labuma miltus izmanto, jo mīklai nepieciešams vairāk šķidruma.

Foto: SHUTTERSTOCK

No smilšu mīklas cep cepumus, groziņus, kliņģerīšus, izmanto par pamatu dažādām kūkām.

Biskvīta mīkla

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 5 olas

• 5 ēdamkarotes cukura

• 5 ēdamkarotes miltu

• citrona vai apelsīna miziņa

Pagatavošana:

Olu baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri puto, līdz masa kļūst gaiša, viegla, tās apjoms palielinājies un cukurs izkusis. Saputotajai masai pierīvē citrona vai apelsīna miziņu.

Olu baltumiem pievieno mazliet sāls un saputo. To dara tik ilgi, kamēr masa pielīp trauka malām un, pat bļodu apgāžot, neslīd laukā. Nepietiekami saputota vai pārāk ilgi putota baltuma ietekmē veidojas ciets biskvīts.

Dzeltenumu masā liek pa karotei olu baltumu un iesijā miltus, masu uzmanīgi izcilā. Ilga maisīšana mazina biskvīta porainību, čauganumu.

Sagatavoto mīklu izlīdzina vajadzīgajā biezumā uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep līdz 220 °C sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr zeltaini brūna.

Foto: SHUTTERSTOCK

CITI ŠOBRĪD LASA

Biskvīts ir gatavs, ja, tajā iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nepielīp. Pārāk ilgi cepts biskvīts kļūst sauss, sadrūp.

Mīklai pievienojot nedaudz kakao pulvera, iegūst šokolādes biskvītu.

Traukiem, kuros kuļ olu baltumus un dzeltenumus, jābūt ļoti tīriem. Nedrīkst kult alumīnija un plastmasas bļodās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 40
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 104
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 41
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena sagādās tev ļoti daudz un dažādu pārsteigumu! Horoskopi 18.janvārim
12 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 27
19 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Nežēlīgs ieraksts: policisti filmē uz lauka gulošu, cietušu stirnu, smejas un sauc: “Piekodusies!” 121
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pastkastīte – kāda, kur un kā pareizi jānovieto? 2
3 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ko iesākt ar liliju sīpoliem ziemā: selekcionāra padomi
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 triki, kā dzīvojamo platību izmantot ekonomiskāk
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai tirgoties internetā drīkst bez ierobežojuma un nodoklis par to nav jāmaksā? 2
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Navaļnijs pēc atgriešanās Krievijā uzreiz aizturēts 11
10 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 9
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ziemīgu ainavu burvība un ziemas prieki Gaiziņkalnā
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kur Latvijā ir lielākais pēdējās divās nedēļās Covid-19 saslimušo kopskaits
11 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 27
19 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
Kas aizstās patentmaksas? Daudzi ir izvēles priekšā – turpināt darbību kādā citā nodokļu režīmā vai “bodīti” slēgt 8
11 stundas
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem 87
16 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 8
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 65
1 diena
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Gada necilvēks un vēl daži zvēri 72
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 40
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
”Piezvanīja, ka ir mirusi, bet izrādījās, ka vēl ir dzīva!” Atklāti par prestižā pansionātā notiekošo 28
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 79
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 32
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
19 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
3 dienas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 104
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Navaļnijs pēc atgriešanās Krievijā uzreiz aizturēts 11
20:25
LA
LA.LV
Ziņas
Ziemīgu ainavu burvība un ziemas prieki Gaiziņkalnā
20:24
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 9
20:21