Foto: Gunta Lūse

Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes 1

Gunta Lūse, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

“Savvaļas augi ir spēcīgāki, jo tiem jācīnās par savu eksistenci. Neviens tos nelaista un nelolo, taču aug tik un tā. Savā attīstībā savvaļas augi ir izstrādājuši izdzīvošanas stratēģiju, līdz ar to satur vielas, kas palīdz pretoties sliktiem laika apstākļiem, slimībām un ienaidniekiem,” teic augu pētniece, Liepājas dabas studijas “Skara” vadītāja Vaira Kārkliņa.

ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 171
9 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 123
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Burkovskis: Ieraugot šādu virsrakstu, uzreiz to ir jādala ar divi 15
10 stundas
Lasīt citas ziņas

Jau vismaz 15 gadu viņa pēta savvaļas augu izmantošanu ēdienos un veselīgos mājas aptiekas un dabīgās kosmētikas produktos. Savos atklājumos viņa dalās ar citiem, rīkojot kursus un meistarklases.

Man patīk dabas doto labumu pārzināšanu salīdzināt ar skolā iešanu. Ja cilvēks pazīst nātri un pļavas skābeni, ja zina, ka tās var iemest zupā, es to dēvētu par pirmo klasi. Augstākā klasē ierindojami tie, kuri bauda, piemēram, arī gārsas, zaķskābenes, liepu pumpurus un pienenes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad savu teoriju izklāstu Vairai Kārkliņai un bilstu, ka viņa noteikti ir augu augstskolas līmenī, Vaira tik nosmejas: esmu vēl pamatskolā. Jo viņa zina, ka Latvijā ir vismaz 300 ēdamo savvaļas augu un neskaitāmi veidi, kā tos izmantot veselības labā.

Vien pāris lapiņu

Foto: SHUTTERSTOCK

Ikvienam, kurš aizrāvies ar dabas doto labumu izmantošanu vai vēlas to darīt, pavasaris ir vērtīgākais laiks. Tas sākas ar piebriedušiem koku pumpuriem, pirmajām lapiņām un atvasītēm, tad seko ziedpumpuri un ziedi.

“Katrā stadijā augs koncentrē visu savu spēku, piemēram, ziedpumpura briedināšanai vai lapas izaugšanai. Tādēļ izmanto tieši to, kas tajā laikā ir visspēcīgākais,” uzsver Vaira Kārkliņa.

Daži cilvēki mēdz izturēties negausīgi pret dabas doto – ierauga gārsas un plūc saujām, un ēd saujām. “Tā nedrīkst! Man stāstīja, ka cilvēks, gribot sākt veselīgu dzīvošanu, izspiež no gārsām sulu un izdzer veselu glāzi. Pēc laiciņa organismā sākas šoks, drebuļi. Savvaļas augi pēc sava sastāva ir vismaz desmit reižu spēcīgāki par kultūraugiem, tāpēc ēdienam pietiek pielikt vien pāris lapiņu, lai darītu labu veselībai.”

Jauna garša

“Cilvēkiem ir mainījusies garšas sajūta, tāpēc pirmajā reizē var pārņemt tāda kā vilšanās, sak, domāju būs veselīguma bumba, bet te tik rūgtums, sūrums… Pēc tam iet uz veikalu un iegādājas kultivētos zaļumus, kur ir pavisam maz vērtīgo mikroelementu vai minerālvielu. Tādēļ pie jaunās garšas der pierast pamazām – sākumā savvaļas vākumam piepilina citrona vai laima sulu,” iesaka pētniece.

Savvaļas augus var vākt arī ziemai – saldēt vai žāvēt, bet daudzus vislabāk lietot svaigus, jo žāvējot zūd raksturīgā garša. Žāvēt var koku jaunās, maigās un gardās lapiņas: bērza, liepas, kļavas, ozola, kādas būs rūgtenākas, citas skābenākas. Pēc tam žāvējumu saberž pulverī un izmanto kā piedevu ēdienam.

Pumpurus var marinēt, iegūstot kaut ko līdzīgu kaperiem. Marinēt var pieneņu (Taraxacum officinale) ziedpumpurus – stingrus, kamēr tie nav atplaukuši. Tāpat var marinēt lielās ceļtekas (Plantago major) garos ziedpumpurus, kamēr tie vēl svaigi un mīksti, nav pārkoksnējušies. Arī mārpuķītes (Bellis perennis) ziedpumpurus, kas vēl stingri. Marinādi labāk pagatavot ar ābolu etiķi vai citronu sulu, pievienojot sāli un cukuru, kā arī garšvielas pēc patikas.

Mazās lapiņas un ziedi

Foto: SHUTTERSTOCK

Dažādiem ēdieniem – salātiem, zupām, sautējumiem, graudaugu ēdieniem – var pievienot pa lapiņai savvaļas vākuma. Der pamēģināt nātres (iepriekš labāk norullēt ar mīklas rulli, ja gatavo svaigos salātus!), pļavas skābenītes, zaķkāpostus, raspodiņa vai pienenes pirmās lapiņas, pelašķa skujiņas. Lieliski garšo lapukoku pumpuri un tikko atvērušās lapiņas. Sāk augt ceļteka – mazās lapiņas der uzlikt uz maizītes vai ielikt salātos. Kad lapas nāk lielākas, no tām var gatavot pesto vai sīki sakapāt un pievienot svaigajam sieram vai biezpienam.

Mārpuķītes lapiņas labi iederas zupā. Ziemā, ja dārzu neklāj sniegs, Vaira Kārkliņa vāra mārpuķīšu lapiņu zupu uz Ziemassvētkiem – garšojot kā zaļo zirnīšu zupa. Vien pievieno kartupeļus, lai zupa tumīgāka.

Pamēģiniet pagaršot balto panātri (Lamium album) – tai gan ir specifiska garša, kas ne visiem patīk. Sētložņai (Glechoma hederacea) ir izteikta, spēcīga garša: gan asumiņš, rūgtumiņš, gan mazliet sāļuma, to var salīdzināt ar garšvielu maisījumu, ko nelieto lielos daudzumos. Var pievienot, piemēram, cepot kartupeļus. Sētložņas lapiņas var lietot arī tad, kad augs jau sāk ziedēt.

Salātiem var pievienot arī pienenes ziedus – dzeltenos mēlziediņus. Ziedu galviņas var ielikt ābolu etiķī, tā saglabājot kādu laiku.

Skābēta gārsa

Foto: SHUTTERSTOCK

Gārsa (Aegopodium podagraria) ir bagāta ar vitamīniem, lieliski attīra organismu. Tā viegli atrodama – mazās lapiņas aug daudzviet, ir vācamas visu vasaru. Daudziem netīk smarža, kas, dārzu ravējot, izteikti jūtama. Taču šāda aromāta nav tikko izdīgušai gārsai, tas rodas vēlāk.

Mazās gārsu lapiņas var sažāvēt un sausas tāpat ar rokām saberzt pulverī, ziemā izmantot kā garšvielu. Līdzīgi rīkojas ar balandu un citām nezālēm.

Gārsu var skābēt līdzīgi kā kāpostus. Kad lapiņas mazliet paaugušās, tās savāc un blīvi sastampā traukā, pa vidu iekaisot sāli. Pēc tam uzlej sālsūdeni, lai ūdens visu apņem, noslogo. Uz litru ūdens ņem ap 20 g sāls. Ļauj 2–3 dienas ieskābt, pēc tam var jau sākt garšot. Kad skābējums gatavs, labāk trauku turēt ledusskapī vai citur vēsumā. Labi garšo pie salātiem, zupās, sader ar ābolu vai sieru – tāds kreptīgs ēdamais. Garšo arī pie medījuma vai citas gaļas.

IZMĒĢINI!

Pumpuru šokolāde

Pumpuru laikā var pagatavot īpašo šokolādi, kas degustējama tikai agrā pavasarī. Šokolādi izkausē ūdens peldē un uzlej plānā kārtā uz cepampapīra vai pārtikas plēves. Šķidrajā šokolādē uzreiz iekaisa, iespiež dažādus pumpurus (liepa, upenes, alksnis). Ļauj sastingt, tad šokolādi salauž gabalos. Pumpuru garša pārvērš ierasto šokolādi īpašā pavasara kārumā. To gan nevarēs ilgi uzglabāt.

Zaļais saldējums

Saplūc jaunās nātrītes, rūpīgi nomazgā un sablendē, pievienojot citrona sulu. Masu salej formiņās un sasaldē. Pēc tam blendē saldētus banānus vai riekstus (riekstiem vajadzēs jaudīgu ierīci), pievienojot zaļos nātru leduskubiņus, kamēr veidojas saldējumam raksturīgā konsistence.

Nātres ziemai

Foto: SHUTTERSTOCK

Lai arī nātres zaļo visu vasaru, vākt tās ziemai vēlams tieši agrā pavasarī, kamēr tās mazas un maigas. Vākumu var žāvēt, vēl labāk – noplaucēt un sasaldēt ledusformiņās. Ziemā tā būs vērtīga piedeva jebkurai zupai vai sautējumam.

PADOMI

• Augu pasauli vieglāk atklāt pakāpeniski, ik pavasari sākot ar ideju – šosezon iemācīšos pazīt divus trīs, varbūt četrus jaunus ēdamos augus.

• Lietot tikai zināmus augus, allaž drošības dēļ pārbaudīt, vai tiešām ir īstie, jo kāds no tiem var būt līdzīgs indīgajam augam.

• Augus nedrīkst vākt lielceļu tuvumā un aizsargājamajās teritorijās.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Noteikti saplūkt vai sagriezt tikai tik daudz, cik pašam nepieciešams, atstājot iespēju augam atjaunoties.

• Savākto nelikt polietilēna maisiņā, bet gan grozā vai papīra turzā, lai ilgāk saglabājas auga dzīvīgums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Veselam
Atceries – ir jāpadzeras!
2 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Piektdien novērotas problēmas ar Covid-19 sertifikāta lejuplādi
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Saslimstības kumulatīvais rādītājs sarucis līdz 117,8 3
4 stundas
LL
LETA, LA.lv
Veselam
Pavļuts: Mēs šodien uzsākam jaunu posmu masveida vakcinācijai 47
4 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 171
9 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 123
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Burkovskis: Ieraugot šādu virsrakstu, uzreiz to ir jādala ar divi 15
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Jābūt milzīgai nekaunībai, lai prostitūta tiesā mēģinātu pierādīt, ka nav prostitūta,” Lapsa par Vonsoviča apsūdzību 70
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Ventspils novadā mežstrādnieki strādā vilku “ielenkumā”: vilks bija tik tuvu, ka varēja sajust tā smaku… 31
1 diena
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
LA
LA.LV
Veselam
Atceries – ir jāpadzeras!
2 minūtes
LA
LA.LV
Stāsti
Lai nāktu pie sava farmaceita…
3 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Palīgi, ko izvēlas sirds 1
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Kā efektīvi var ārstēt atvilni? 5
9. jūnijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kad tava sirds signalizē jeb 12 sirds signālu katalogs 6
9. jūnijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ar emocionālu uzrunu „Lai tava sirds skan veselīgi!” „Mēness aptieka” uzsāk sirds mēnesi farmaceitiskajā aprūpē 1
2. jūnijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kovidsomnija arī bērniem jeb kā pandēmija kaitē bērnu un pusaudžu miega kvalitātei 10
1. jūnijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Laimīgs un bez Laimas slimības 2
31. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Dažādas sāpes ķermenī un taktika pareizai rīcībai 1
27. maijs, 2021
LA
LA.LV
Stāsti
Farmaceite: Strādāju ar prātu un sirdi izvēlētu darbu 3
21. maijs, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Centrālā laboratorija” investē 1 miljonu eiro molekulārās bioloģijas iekārtās 2
20. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Jūti sāpes vai smagumu kājās? Pārbaudi potītes brahiālo indeksu! 1
20. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Jau atkal tās nejaukās tulznas un tulzniņas! Pēdu kopšanas ABC jaunas vasaras sezonai 1
14. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Trokšņa audio austiņās var būt par daudz! 1
14. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kādēļ satraukties par ilgāku nekustīgu sēdēšanu? 2
14. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
„Veselības centru apvienība” vakcinē Rīgas Stradiņa universitātē
7. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
tikt galā ar alerģisko konjunktivītu
7. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Pelargoniju ziedi – prieks acīm, saknes – veselībai
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 7
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
9 ieteikumi urīnpūšļa veselībai – kā palīdzēt urīnpūslim būt stipriniekam 2
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Saprātīga, slodze, pulsometrs, piemērots apģērbs, atbilstošs uzturs – padomi, uzsākot skriešanas treniņus 1
30. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Samazinot cukura patēriņu, organismam C vitamīna tiks vairāk 1
28. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Neaizmirstam – rūpes par veselību ir aktuālas 365 dienas gadā!
28. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ietaupījuma iespēja aptiekas piedāvājumā kā atbalsts Latvijas iedzīvotājiem
26. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Vai visi skolēni mācās pie rakstāmgalda?
21. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
7 iemesli, kāpēc tavam mieram un miegam var noderēt senais, labais baldriāns 1
21. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Veselības centru apvienība” (VCA) mediķi šodien vakcinējuši 3250 vakcīnas pret Covid-19 4
16. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptieka” atzīta par līderi veselības nozares zīmolu ilgtspējas indeksā 2
13. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Samazini stresa ietekmi! 10 speciālista ieteikumi, kā saglabāt normālu asinsspiedienu
12. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Lieldienās VCA apkalpotajos vakcinācijas punktos savakcinēti teju 3000 cilvēki 4
7. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
“Vakcinācijas avīzes nebūs!” Juhņēviča atklāj, ka mainīta informēšanas taktika 18
6 stundas
LE
LETA
Veselam
Veselības ministrs neatbalsta obligātas vakcinēšanās pret Covid-19 ieviešanu 29
7 stundas
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Zināms, cik liela daļa no Latvijā dzīvojošajiem saņēmuši vismaz vienu poti pret Covid-19
7 stundas
LE
LETA
Veselam
Trīs Rīgas tirdzniecības centros atvērs vakcinācijas punktus 3
8 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 123
8 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 171
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vai “Augstsprieguma tīkls” importē no Krievijas Baltkrievijā saražotu elektroenerģiju?
14 minūtes
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Olafs Zvejnieks: Divas trešdaļas sabiedrības no 10% nākotnes pensijas var atvadīties jau tagad
48 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Latvijā pārspēti trīs temperatūras rekordi. Kur reģistrēti pirmie +30 grādi?
30 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Svelme pieņemsies spēkā. Kādi laikapstākļi gaidāmi sestdien? 1
1 stunda
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc nosarka krūmmellenes?
43 minūtes
ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 171
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 18
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Lielākais karstums pēdējo 3 gadu laikā, bet Jāņos būsim uz robežas…” Briča prognozes garajām brīvdienām 8
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Jāpieliek punkts šim padomju mantojumam.” Levits par latviešu diskrimināciju darba tirgū, ja viņi neprot krievu valodu 285
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Jābūt milzīgai nekaunībai, lai prostitūta tiesā mēģinātu pierādīt, ka nav prostitūta,” Lapsa par Vonsoviča apsūdzību 70
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Par to runā Gobzems, Šlesers, arī Dombrovskis sapņo, bet…” Burovs par gatavošanos vēlēšanām 52
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs, visticamāk, neieradīsies uz savas mirušās mammas, princeses Diānas pieminekļa atklāšanu 22
1 diena
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
TV personība Sandijs Semjonovs par dzīvi: “Kā cirka spēlē – uzmet kauliņu, ej uz augšu, bet pēc brīža – esi lejā…” 3
Intervija 1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcila garša! Aukstā jogurta zupa ar gurķiem un zaļumiem 5
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Radošie paliks bez biksēm vai noies pagrīdē.” Timrots par nodokļu reformu 50
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Strādās stundu, bet saņems to pašu, ko pilnu slodzi strādājošais. Eksperte par nodokļu sistēmas nepilnībām 47
1 diena
SS
Santa Sergejeva
Laukos
Kāpēc vietējās zemenes ir vislabākās? Latvijas zemeņu audzētāju ikdiena un biznesa aizkulises 14
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ugunskura vieta pašu sētā: kā ierīkot?
16:34
LA
LA.LV
Veselam
Atceries – ir jāpadzeras!
16:33
LE
LETA
Ziņas
Vai “Augstsprieguma tīkls” importē no Krievijas Baltkrievijā saražotu elektroenerģiju?
16:21