Oleksijs Meļņiks
Oleksijs Meļņiks
Foto – Karīna Miezāja

– Attīstoties konfliktam ar Krieviju, izveidojās vairāki brīvprātīgo bataljoni. Kāda ir to loma? 2

– Pagājušā gada martā Ukrainā faktiski savas armijas nebija. Pēc tam notika mobilizācija, un no nulles tā spēja izrādīt spēcīgu pretestību prokrieviskajiem kaujiniekiem, kas darbojās ar Krievijas regulārās armijas atbalstu. Brīvprātīgie bataljoni kopā ar brīvprātīgajām atbalsta organizācijām nospēlēja neticamu un pozitīvu lomu mūsu valsts vēsturē, jo tie uzņēmās valsts aizsardzības funkciju, kad valsts to nespēja. Tas bija papildu spēks, kas kopā ar armiju un nacionālo gvardi spēja lokalizēt separātisma izplatīšanos. Tāpat tie deva laika rezervi valstij, lai tā spētu atjaunot bruņoto spēku kaujasspējas. Ir palikuši tikai trīs bataljoni, kas nav integrēti Iekšlietu ministrijas vai bruņoto spēku struktūrās, – Labējā sektora divi bataljoni un Ukrainas Nacionālistu organizācijas bataljons. Ir svarīgi, lai bataljoni būtu valsts struktūru pakļautībā, jo pašlaik formāli kaujinieki neskaitās karavīri. Pēc Ukrainas likumiem, bataljoni ir nelikumīgi bruņotie formējumi, un, ja kāds no kaujiniekiem tiek ievainots vai iet bojā, tad viņam un viņa ģimenei nav valsts atbalsta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

– Kas jums sakāms par noskaņojumu brīvprātīgajos bataljonos – bieži teic, ka tajos valda lielāka patriotiskā stāja un cīņasspars?

– Bataljonu kaujinieku motivācija ir lielāka, jo viņi devās karot ar skaidru mērķi, lai aizstāvētu savu zemi no agresora. Regulārajos bruņotajos spēkos ir daudz tādu cilvēku, kas to uztver kā darbavietu, kur var veidot karjeru, bet, kad ir reāls karš, ne visi ir gatavi cīnīties, jo viņi devās uz darbu, nevis riskēt. Ņemot to visu vērā, jāatzīmē, ka karš ir stāvoklis, kam ir paredzēta armija. Daudzi cilvēki izrādījās nespējīgi karam, tomēr karā notiek labāko komandieru veidošanās – viņi būs Ukrainas armijas nākotne.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kā vērtējat ārzemniekus, kas karo brīvprātīgajos bataljonos? Nesen intervēju latvieti, kurš karojis kādā no tiem…

– Ir starptautiskā likumdošana, kurā ir liegta algotņu darbība. Vairākumā valstu tā ir noziedzīga darbība. Cienot visus, kas karo Ukrainas pusē dažādu iemeslu dēļ, tomēr jāatgādina, ka tā pēc Ukrainas likumiem ir nelikumīga darbība. To var atrisināt dažādos veidos – paātrināt Ukrainas pilsonības iegūšanu šiem cilvēkiem. Vai arī, ja cilvēks no ārzemēm atbraucis uz brīvprātīgo bataljonu, būdams citas valsts pilsonis, viņam uzticēt instruktora vai atbalsta personāla funkcijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.