Foto – Shutterstock

Vijas Eniņas spēka putra un ikrīta receptes veselībai 0

Dārzeņu sulas kokteilis un spēcinoša putra ir farmācijas doktores Vijas Eniņas ikrīta rituāls jau gandrīz 20 gadu. “Pirmajās reizēs varbūt šķiet liela noņemšanās, taču drīz vien pierod. Ja kādurīt nepagūstu izgatavot, visu dienu sajūta, ka kaut kā trūkst,” teic Vija Eniņa.

Reklāma
Reklāma

Veselības kokteilis

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Notriektā tautumeita 7
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Ik rītu ieteicams sākt ar svaigi spiestas dārzeņu sulas glāzi. Tās sastāvs mainās atkarībā no gadalaika un tā, kādi dārzeņi ir mājās. Klasiska Vijas Eniņas ikrīta sulas glāzes recepte: spiedē liek burkānu, pa gabalam no kāposta, kāļa, ķirbja, kabača, mazākus melnā rutka, galda bietes, ingvera, selerijas gabaliņus. Vasarā var likt arī gurķi, redīsus, dilles, rabarberus, pētersīļus. Vērtīga sula ir arī kartupelim. Lai sulas iznākums būtu apjomīgāks, pievieno ābolu. Ikrīta porcija – ap 250 ml.

Lai sula būtu tumīgāka, tai pieber mazliet burkānu un ķirbja izspaidu. Burkānu un ķirbja izspaidas var pievienot arī sautējumiem, pankūkām vai suņa brokastu putrai. Pārējo liek kompostā.

Brokastu putra

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī putra ir īsts enerģijas un dažādu vērtīgo vielu koncentrāts. Sarežģītākais putras gatavošanā ir pirmajā reizē sagādāt visu vajadzīgo.

Par pamatizejvielu ņem piecgraudu pārslas, kam pievieno auzu klijas (attiecībā 2:1). Pārslas un klijas ieber bļodiņā un aplej ar karstu ūdeni, atstāj uz 10 minūtēm piebriest. Putrai papildus pievieno dažādus labumus – izvēlas to, kas ir pieejams. Vija Eniņa savai putrai pieliek vienu sasmalcinātu aprikozi (derēs arī plūme, žāvēts ābols vai rozīnes), pa tējkarotei linsēklas un dažādu sēklu maisījumu. Papildus pievieno pa pustējkarotei čia sēklas un ķirbja sēklu un mizas pulveri, ko gatavo no izkaltētām ķirbja mizām, samaļot tās dzirnaviņās. Pulverim nav izteiktas garšas, taču tas ir skaisti dzeltenā krāsā (no dzeltenajiem un oranžajiem ķirbjiem). Putrai pārber divus sakapātus valriekstus, ķirbja mizu, svaigi maltu linsēklu un kaņepju sēklu pulveri.

Garšu izcilu padarīs 0,5–1 tējkarote medus, nedaudz grieķu jogurta, tējkarote ciedru riekstu, mazliet saldētu ogu. Sevišķi vērtīgas ir visas meža ogas: brūklenes, mellenes, avenes.

Lai palīdzētu aknām, ik pa laikam brokastu starterim der pievienot mārdadžu sēklu pulveri.

Lobītu saulespuķu, ķirbju un dažādu citu sēklu maisījumus izdevīgāk iegādāties lielos iepakojumos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.