Gaidīt vai maksāt? 1

“Ikvienam insulta pacientam, kuru slimnīcā novērtējis rehabilitācijas ārsts, atzīstot, ka nepieciešama rehabilitācija, ir tiesības to saņemt gan stacionāri, gan ambulatori tuvākajā medicīnas iestādē vai mājas ap­stākļos. Diemžēl daudzi nenovērtē rehabilitācijas nozīmi, cerot, ka runas, kustību, līdzsvara vai citi traucējumi pamazām pazudīs paši no sevis,” saka neiroloģe.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Samērā labā situācijā ir pacienti, kuri spēj apmeklēt poliklīniku vai dienas stacionāru, kur rinda uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem nav tik gara. Taču ko darīt tad, ja pacients no slimnīcas izrakstīts ar ārsta atzinumu, ka nepieciešams intensīvs stacionārās rehabilitācijas kurss? Elīna Malkiela uzskata – jau pirms izrakstīšanās no slimnīcas ar pacientu un viņa tuviniekiem vajadzētu pārrunāt turpmākās rīcības plānu un informēt par visām, arī maksas, rehabilitācijas iespējām. Piemēram, viens no risinājumiem – pieteikties gaidīšanas rindā, līdz tam izmantojot valsts apmaksātos rehabilitācijas pakalpojumus mājās. Lielākā kļūda ir gaidīšanas laikā neko nedarīt, jo insulta radītie bojājumi var kļūt neatgriezeniski.

Lai saņemtu medicīnisko rehabilitāciju mājās, insulta pacientiem nepieciešams fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta nosūtījums, kā arī sastādīts medicīniskās rehabilitācijas plāns. Lai atveseļošanās procesā nebūtu pārtraukuma, nosūtījumu ieteicams noformēt un rehabilitācijas plānu sastādīt, izrakstoties no ārstēšanās stacionārā. Rehabilitāciju mājās atbilstoši sastādītajam rehabilitācijas plānam bez maksas nodrošina fizioterapeits, fizioterapeita asistents, ergoterapeits vai audiologopēds. No valsts budžeta tiek apmaksātas arī fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta mājas vizītes. Kā liecina NVD informācija, 2014. gadā šādu pakalpojumu saņēma 1269, bet pērn – 1317 pacienti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl viens risinājums, kas īpaši svarīgs darbspējīga vecuma pacientiem, – izmantot maksas stacionārās rehabilitācijas pakalpojumus, kurus var saņemt bez rindas un kurus piedāvā virkne medicīnas iestāžu. Piemēram, rehabilitācijas centrā “Līgatne” 13 dienu kurss insulta pacientiem maksā 673 eiro, bet “Jaunķemeros” – ap 37 eiro dienā. Jāpiebilst, ka arī valsts apmaksātā rehabilitācija nav pilnīgi par velti. Piemēram, dienas stacionārā jāmaksā 7,11 eiro, bet diennakts stacionārā – 10 eiro dienā (sākot no otrās).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.