Foto – Shutterstock

Iekšķīgie 0


Pretsāpju tablešu ir ļoti daudz, tāpēc, tās izvēloties, galvenais ir raudzīties nevis pēc nosaukuma, bet aktīvās vielas. Iedarbība lielā mērā ir atkarīga no tabletes veida – šķīstošās tabletes iedarbojas ātrāk nekā apvalkotās. Pirmās vairāk piemērotas pie akūtām sāpēm, bet otrās – pie hroniskām kaitēm.

Reklāma
Reklāma

Universāls līdzeklis

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
VIDEO. Slovākijas premjerministrs pēc slepkavības mēģinājuma atrodas kritiskā stāvoklī; atklāta uzbrucēja identitāte 22
Lasīt citas ziņas

Paracetamols ir vispopulārākais pretsāpju un pretdrudža līdzeklis pasaulē ar ātru iedarbību (efekts rodas aptuveni 10 – 20 minūšu laikā). Vienreizējā paracetamola deva nedrīkst pārsniegt 1000 miligramu jeb 1 gramu, bet diennakts deva nedrīkst būt lielāka par 4 gramiem. Jāatceras, ka paracetamolu un to saturošus medikamentus nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo šī kombinācija bojā aknas. Paracetamols ir drošākais, saudzīgākais pret kuņģa un zarnu trakta čūlām, retāk izraisa gremošanas trakta asiņošanu.

Labs locītavām

Ibuprofēns ir otrs populārākais pretsāpju medikaments pasaulē. Pieder zāļu grupai, ko sauc par nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem. Mazina sāpes un iekaisumu, vairāk piemērots locītavu, muskuļu, galvas, pēcoperācijas un zobu sāpju mazināšanai. Maksimālā diennakts deva ir atkarīga no katra cilvēka svara (10 mg/kg trīs reizes dienā) – pieļaujama, ja ir ļoti stipras sāpes un īslaicīgi.

Mazina iekaisumu

CITI ŠOBRĪD LASA

Diklofenaks – izteikta pretiekaisuma iedarbība, palīdz novērst tā saucamās nakts sāpes. Jāuzmanās, jo ir negatīva ietekme uz zarnu traktu, var radīt caureju, izsaukt kuņģa asiņošanu, ja ir kuņģa čūla; var pastiprināt arī nieru mazspēju.

Ātrs efekts

Deksketoprofēns. Visātrākā iedarbība no nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem tablešu veidā. Piemērots pēc akūtiem sasitumiem un citu veidu traumām.

Galvas sāpēm

Kombinētie līdzekļi. Paracetamols kombinācijā ar citiem efektu pastiprinošiem līdzekļiem, piemēram, kofeīnu, vislabāk palīdz tieši pret migrēnas galvassāpēm, jo kofeīns tonizē asinsvadus. Izteikts galvassāpju preparāts ir arī citramons, kurā ir paracetamols kombinācijā ar acetilsalicilskābi jeb aspirīnu un kofeīnu.

Sāpēm vēderā

Spazmolītiķi. Ja sāp vēders, noteikti nevajadzētu dzert klasiskos pretsāpju medikamentus. Ieteicams lietot tā saucamos spazmolītiķus. Tie atslābina kuņģa un zarnu trakta un urīnizvadsistēmas gludo muskulatūru, palīdz mazināt sāpes, kas rodas nieru koliku, žultspūšļa koliku un zarnu spazmu dēļ. Efektīvs arī, ja ir sāpīgas mēnešreizes. Uzmanies – var pazemināt asinsspiedienu! Var dot arī bērniem – no 6 gadu vecuma. Tomēr vēdera sāpju gadījumā, ja nav zināms cēlonis, ieteiktu griezties pie ārsta!

Zanda Ozoliņa skaidro – ja ir locītavu un muskuļu sāpes, nevajadzētu lietot aspirīnu jeb acetilsalicilskābi, jo lielās devās, kā tas vajadzīgs šādās reizēs, tas rada kuņģa un zarnu traktu kairinājumu.

Ieteikumi:

Pretsāpju zāļu iedarbību pastiprina B grupas vitamīni, īpaši B12, magnijs.

Reklāma
Reklāma

Gels vai ziede. Vai ir atšķirība?

Gels iesūcas ātrāk un dziļāk ādā un līdz ar to visaptverošāk nonāk sāpīgajā, iekaisušajā vietā. Ziežu iedarbība ir maigāka, jo tās iesūcas seklāk un lēnāk.

Ņem vērā

Optimālais laiks, kad pretsāpju līdzekļus lietot bez ārsta ziņas, ir no trim dienām līdz nedēļai. Ja šajā laikā sāpes nemitējas, bet tikai pieņemas spēkā, jāmeklē ārsta padoms.

Palīgā, ziede dedzina!

Ja ziede vai gels izraisa pastiprinātu reakciju, piemēram, stipri dedzina, nevajag to nomazgāt ar ūdeni, bet ar eļļiņu vai neitrālu krēmu, kas uzlikts uz vates plāksnītes. Tā līdzekli izdosies noņemt pilnīgāk.

Vai paciesties ir labi?

Domā: «Nemaz tik ļoti nesāp, iztikšu bez zālēm!» Tā gan nedari, jo pat nelielas, mērenas sāpes, kuras it kā viegli paciest, liek jutīgo vietu saudzēt, nekustināt, no tā savukārt saspringst apkārtējie muskuļi, un problēma tikai samilzt. Bet, tā kā lielākajai daļai pretsāpju zāļu piemīt arī pretiekaisuma efekts, ar tām vainu izdodas daudz ātrāk novērst jau pašos pamatos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.