Foto – Shutterstock

Ne katrs 
iekļūst pētījumā 
 0

Ne katram pacientam, kas infarkta gadījumā nokļuvis Stradiņa slimnīcā, ir iespēja piedalīties cilmes šūnu pētījumā, ja viņa veselības stāvoklis neatbilst pētījuma kritērijiem, piemēram, pat bojājumam sirdī jābūt konkrētā vietā. Stingrās prasības izvirzītas tādēļ, lai iegūtos rezultātus varētu salīdzināt un izvērtēt.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
Lasīt citas ziņas

Ēriks Jakobsons atzīst, ka ir pacienti, kuri atsakās no dalības pētījumā, jo tā ir brīva izvēle, bet ir tādi, kuri paši lūdz veikt šūnu terapiju. “Ja bijis infarkts, vispirms mehāniski atvērsim artēriju, lai atkal apasiņotu miokardu, ievietosim stentu, ja tas būs nepieciešams, un tikai pēc tam bojāgājušās šūnas papildināsim ar paša cilvēka jaunām cilmes šūnām, lai tās uzlabotu sirds funkciju,” skaidro profesors Ērglis.

Kardioloģijā lielākoties izmanto šūnas no pacienta kaulu smadzenēm iegurņa kaulā. Kopumā process no šūnu ieguves brīža līdz to ievadīšanai pacienta sirdī ir apmēram četras stundas ilgs. Šūnu ievade līdzinās angiogrāfijas procedūrai, kad ar katetru caur cirkšņa vai rokas artēriju nokļūst līdz bojātajai vietai sirdī. “Daļa ievadīto cilmes šūnu iemājo konkrētā vietā sirdī, vēl kāda daļa sāk cirkulēt ar asins plūsmu, atkal atgriežoties sirdī. Efektīvā iedarbība pamatojas uz cilmes šūnu spēju tālāk atjaunoties, pavairoties un arī diferencēties,” skaidro Jakobsons.

CITI ŠOBRĪD LASA
Gan profesors Ērglis, gan Ēriks Jakobsons noliedz apgalvojumus, ka šis šūnu transplantācijas veids saistīts ar vēža rašanās risku. “Tas atbilst patiesībai tikai tajā gadījumā, ja lieto embrionālās šūnas, bet mēs strādājam ar autologajām šūnām, kad pacientam tiek implantētas viņa paša šūnas,” uz atšķirību norāda A. Ērglis.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.