Foto – Shutterstock

Cer pavairot 
allogēnās šūnas
 0

Šūnu transplantācijā ortopēdijā, ko īsteno Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā pacientiem ar gūžas vai ceļa locītavas osteoartrītu (iekaisuma process, kura dēļ notiek locītavu skrimšļa slāņa samazināšanās un nodilšana), arī gūti labi panākumi. Daļai pacientu skrimslis pat lielā mērā atjaunojies, bet daļai veselības problēmas vairs tālāk nav progresējušas. Šī terapija veikta vairāk nekā 30 osteoartrīta pacientu.

Reklāma
Reklāma
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 73
Lasīt citas ziņas

Ēriks Jakobsons ir pārliecināts, ka nākotnē cilmes šūnu transplantācija osteoartrīta pacientiem būtiski samazinās nepieciešamību pēc valsts apmaksātām gūžas vai ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijām un rindu garumu uz tām.

Otrā tipa insulīnatkarīgu cukura diabēta pacientu pētījumā, kad autologās šūnas implantē šo slimnieku aizkuņģa dziedzerī, gūti dati, ka tas ļāvis atsevišķiem pacientiem krietni vien samazināt insulīna devu. Iespējams, ka šūnu terapija arī veicina šo dziedzeri ap­asiņojošo asinsvadu atjaunošanos, līdz ar to samazinot diabēta problēmas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pašlaik cilmes šūnu transplantācijas projekti jau ir tādā līmenī, ka tos varētu piedāvāt kā medicīnas pakalpojumu, uzskata Ēriks Jakobsons. Nākotnes iecere ir allogēno jeb donora šūnu pavairošana ārpus ķermeņa. “Gribam kultivēt dažādus šūnu tipus, ko var izmantot dažādu diagnožu pacientu ārstēšanai. Nākotne ir šūnām plauktā, kuras izmanto tad, kad tās ir nepieciešamas,” viņš saka.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.