Ar pinduļiem, kuros iepildīti smaržaugi, izberzē un pamasē miesu. vēlams pirms lietošanas izmērcēt un paturēt siltumā, lai izdalās smarža un ēteriskā eļļaPiemēram, gatavojot vīgriežu slotiņas, paliek pāri ziedu krikumiņi. Tos sažāvējot un pievienojot sālim, skrubim tiek gan aromāts, gan vērtīgums. Tikpat labi der vībotnes ziediņi vai samalta kalmes sakne. Sen zināmas ķirbja unikālās īpašības, taču maz tiek izmantots vērtīgais ķirbja vidiņš –mīkstums, bezveidīgā masa, kas līp pie pirkstiem un ko saimnieces neizmanto. Parasti izmet mēslainē, pat neuzzinot, ka tas noder unikālam krēmam. Sablendē ķirbi un pieliek sālim kādu piekto daļu no kopējā skrubja daudzuma. Ja mīkstuma pielikts vairāk, labāk uzglabāt ledusskapī. Tīkamākam aromātam var piepilināt, piemēram, citronmētras eļļu. Daudziem tīk kadiķis, taču skrubī ar to jāuzmanās, var pat savainot ādu. Jāmaļ ļoti smalki, citi to dara ar gaļas mašīnu, turklāt tik ilgi, kamēr masa sāk putot. Foto no “Lauku Avīzes” tematiskā izdevuma “Pirts: praktiski un dziedinoši”

• Kanēlis kopā ar krustnagliņām un kardamodnu pieder tā dēvētajām labsajūtas garšvielu trijniekam. Kanēlis modina interesi par dzīvi, uzjundī padzisušas seksuālās tieksmes. Taču jāatceras, ka tā ir sildoša garšviela, vairāk izmanto ziemā.Ja āda ir jutīga un sausa, sāls skrubim var pievienot medu vai eļļu, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu, kas ir samērā šķidra, neaizķepina poras, labi mīkstina ādu. Var pievienot arī kvalitatīvu ēterisko eļļu. Labāk sākumā pielikt mazāk, vien pāris pilītes, labi sajaukt un pasmaržot, vai aromāts tīkams un intensitāte jau šķiet pietiekama.Izmanto arī alus drabiņas – miežu graudu pārstrādes produktu, ko izmanto alus darīšanai. Pīlingam izmanto maisījumu, kas sastāv no drabiņām, sāls un alus rauga (tas ir bagātīgs ar B grupas vitamīniem). Šādam skrubim piemīt spēcīgs attīrošs efekts. Ja nepatīk specifiskā smarža, var pievienot dažus pilienus kādas ēteriskās eļļas. 0


Lai iegūtu raupjāku skrubi, pievieno vairāk sāls, bet, ja pret sāli ir paaugstināta jutība, to var vispār nepievienot.Latvijā ir astoņi pirtnieki, kuri apguvuši pareizas darbošanās māku ar alus pārstrādes produktiem – drabiņām un alus raugu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

•Kafija ir tikpat abrazīva kā sāls. Tai ir pat nedaudz abrazīvāks efekts, tikai bez sālim raksturīgajām šķautnītēm. Izmanto pārpalikušos biezumus no aplietas un izdzertas kafijas. Ja lieto uzreiz, kaltēt tos nav vajadzības, bet, lai uzglabātu ilgstoši, tas jādara. Pirms lietošanas atliek vien iejaukt nelielā ūdens daudzumā. Ja ir vēlme iegūt citādu smaržu, var pievienot medu un kādu pilienu sev tīkamas ēteriskās eļļas. Vienā pirts reizē nav nepieciešams izmantot gan sāls maisījumu, gan kafiju – pietiek ar vienu skrubi.Citādi āda tiek lieki kairināta.

•Augļskābju pīlings ādu attīra maigākā veidā nekā berzītis. Šāds pīlinga veids ieteicams, ja āda ir jutīga vai alerģiska. To gatavo, izmantojot ogas, augļus vai dārzeņus, kuros ir pietiekami daudz dabiskas skābes, piemēram, dzērvenes, zemenes, jāņogas u. c. Uzziežot to ādai, tiek atmiekšķēts virsējais raga slānītis, un tādā veidā notiek attīrīšana. Der arī samalts ābols, burkāns vai ķirbis, maigumam var pievienot avokado. Augļskābais pīlings ir īpaši noderīgs sejas ādas attīrīšanai. Tai var izmantot avenes – šīm ogām ir sēkliņas, kas rada skrubējošu efektu. Ja vēl pievieno medu, šāds sejas attīrīšanas līdzeklis ir tīkami maigs. Sejai nevajadzētu izmantot ļoti abrazīvu skrubi, jo tās āda ir daudz plānāka nekā citviet ķermenī. Der, piemēram, māls, kam pievienotas ļoti sīkas riekstu čaumalu daļiņas – masējot rodas efekts, it kā seju maigi pulētu. Var izmantot ozolzīles vai kastaņus bez mizas – to mīkstumu smalki samaļ. Ādu labi savelk smalki sarīvēts burkāns, kam pievienots olas baltums

CITI ŠOBRĪD LASA

Berzīši jeb vīkšķīši, ko var izmantot skrubja vietā – smaržīgā kalme (no labās), liepa un pīlādzis. kalme nomierina, mazina stresu, palīdz pret bezmiegu.Pavasarī, sulu laikā, labāk lietot svaigu, tikko kā sagatavotu vīkšķi. izmanto kokus, kam mīksta miza – liepu, apsi, pīlādzi. Ja sagatavo ziemai, pirms lietošanas izmērcē. egles čiekuru izmanto pēdu skrubēšanai, pirms tam pamērcējot ūdenī, lai mīkstāks. Ja izmērcē pamatīgāk, var noskrubēt visu ķermeni. Šādu masāžu vērts izmēģināt izmēģināti.

• Skrubim noderīgs arī sāls ar citām piedevām. Piemēram, sodu pievieno, lai mīkstinātu sāls iedarbību, jo šī smalkā substance labāk slīd pa ādu. Jāņem gan vērā, ka soda pastiprināti attīra un sausina ādu, tātad neder tam, kuram jau tā ir sausa āda. Taukainas ādas īpašnieks var lietot mierīgi.

Kanēlis kopā ar krustnagliņām un kardamonu pieder tā dēvētajam labsajūtas garšvielu trijniekam. Kanēlis modina interesi par dzīvi, uzjundī padzisušas seksuālās tieksmes. Taču jāatceras, ka tā ir sildoša garšviela, vairāk izmanto ziemā.Ja āda ir jutīga un sausa, sāls skrubim var pievienot medu vai eļļu, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu, kas ir samērā šķidra, neaizķepina poras, labi mīkstina ādu. Var pievienot arī kvalitatīvu ēterisko eļļu. Labāk sākumā pielikt mazāk, vien pāris pilītes, labi sajaukt un pasmaržot, vai aromāts tīkams un intensitāte jau šķiet pietiekama.Izmanto arī alus drabiņas – miežu graudu pārstrādes produktu, ko izmanto alus darīšanai.

Pīlingam izmanto maisījumu, kas sastāv no drabiņām, sāls un alus rauga (tas ir bagātīgs ar B grupas vitamīniem). Šādam skrubim piemīt spēcīgs attīrošs efekts. Ja nepatīk specifiskā smarža, var pievienot dažus pilienus kādas ēteriskās eļļas. Lai iegūtu raupjāku skrubi, pievieno vairāk sāls, bet, ja pret sāli ir paaugstināta jutība, to var vispār nepievienot.Latvijā ir astoņi pirtnieki, kuri apguvuši pareizas darbošanās māku ar alus pārstrādes produktiem – drabiņām un alus raugu.

Reklāma
Reklāma

•Kafija ir tikpat abrazīva kā sāls. Tai ir pat nedaudz abrazīvāks efekts, tikai bez sālim raksturīgajām šķautnītēm. Izmanto pārpalikušos biezumus no aplietas un izdzertas kafijas. Ja lieto uzreiz, kaltēt tos nav vajadzības, bet, lai uzglabātu ilgstoši, tas jādara. Pirms lietošanas atliek vien iejaukt nelielā ūdens daudzumā. Ja ir vēlme iegūt citādu smaržu, var pievienot medu un kādu pilienu sev tīkamas ēteriskās eļļas. Vienā pirts reizē nav nepieciešams izmantot gan sāls maisījumu, gan kafiju – pietiek ar vienu skrubi. Citādi āda tiek lieki kairināta.

Augļskābju pīlings ādu attīra maigākā veidā nekā berzītis. Šāds pīlinga veids ieteicams, ja āda ir jutīga vai alerģiska. To gatavo, izmantojot ogas, augļus vai dārzeņus, kuros ir pietiekami daudz dabiskas skābes, piemēram, dzērvenes, zemenes, jāņogas u. c. Uzziežot to ādai, tiek atmiekšķēts virsējais raga slānītis, un tādā veidā notiek attīrīšana. Der arī samalts ābols, burkāns vai ķirbis, maigumam var pievienot avokado.

Augļskābais pīlings ir īpaši noderīgs sejas ādas attīrīšanai. Tai var izmantot avenes – šīm ogām ir sēkliņas, kas rada skrubējošu efektu. Ja vēl pievieno medu, šāds sejas attīrīšanas līdzeklis ir tīkami maigs. Sejai nevajadzētu izmantot ļoti abrazīvu skrubi, jo tās āda ir daudz plānāka nekā citviet ķermenī. Der, piemēram, māls, kam pievienotas ļoti sīkas riekstu čaumalu daļiņas – masējot rodas efekts, it kā seju maigi pulētu. Var izmantot ozolzīles vai kastaņus bez mizas – to mīkstumu smalki samaļ. Ādu labi savelk smalki sarīvēts burkāns, kam pievienots olas baltums.

5 patiesības par skrubi

  • Skrubim pievienotās auga daļiņas nedrīkst būt pārāk asas.
  • Jo smaržīgāks augs, jo pietiek ar mazāku daudzumu
  • Izmantojot svaigus augus, tos sagriež, pievieno sālim un kārtīgi izmīca, izburza, lai atdalās sula un savelkas sālī.
  • Piemērotākā temperatūra augu žāvēšanai ir 40–50 °C, turklāt, jo vairāk ēterisko eļļu augs satur, jo zemākā temperatūrā jāžāvē. kumelītes un kaķpēdiņas labāk kaltēt vēsā telpā.
  • Izžāvētos augus sagriež un uzglabā elpojošos lina maisiņos. Pirms pirtsreizes samaļ kafijas dzirnaviņās tikai tik, cik nepieciešams skrubim. tā neizvējosies ēteriskā eļļa, kas piešķir aromātu, un citas vērtīgās sastāvdaļas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.