Foto – Dainis Bušmanis

– Vai toreizējais aizsardzības ministrs Pabriks? 6


– Es zinu, ka Latvijā jo­projām strīdas, kurš bija pirmais, kas pieteicās. Igaunijā un Lietuvā patiesi priecājās par šāda centra izveidi Baltijā, jo mums vajag lielāko sabiedroto klātbūtni šeit. Nekad nevar būt par daudz NATO spēku šajā reģionā.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Latvieši kā nacionālo centru to izveidoja 2014. gada janvārī, un tikai 1. jūlijā ar Saprašanās memoranda parakstīšanu no Baltijas valstu, Polijas, Lielbritānijas, Itālijas un Vācijas tas kļuva par daudznacionālu centru. Vēl pēc diviem mēnešiem 1. septembrī “Stratcom” centram izdevās saņemt NATO akreditāciju. Augustā mums pievienosies Somija, arī ASV un Nīderlande.

– Tātad NATO centrs ir kā akciju sabiedrība, kurā naudu iegulda un kurā balso tikai šīs septiņas valstis?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Jā, mēs palīdzību sniedzam visām NATO dalībvalstīm, bet… “kurš maksā, tas pasūta mūziku”.

– Otrs priekšstats rodas par kadru atlasi. Jums noteikti vajadzētu būt NATO ģenerālsekretāra pieņemtiem darbā, tikai mani samulsināja, ka par diplomāta Jāņa Kārkliņa iecelšanu centra direktora amatā 2014. gada janvārī lēma Latvijas valdība. Kas jūs pieņēma darbā?

– Es esmu Igaunijas bruņoto spēku pulkvedis, kuram algu maksā Igaunija, bet kurš strādā NATO labā. Tieši tāpat bija, kad trīs gadus dienēju NATO apvienoto spēku komandcentrā Brunsumā, Nīderlandē. Uz tādiem pašiem nosacījumiem strādā mani kolēģi.

– Vai igauņi ir prasmīgi stratēģiskie komunikatori?

– Domāju, ka mēs labi tiekam galā, jo esam sapratuši savu ģeopolitisko atrašanās vietu, no tā izriet mūsu pozīcija, uzvedība un pasākumi. Zināšanas, ko ieguvu Brunsumā, atvedu uz savu ministriju, un man bija iespēja pārveidot sabiedrisko attiecību nodaļu par stratēģisko komunikāciju nodaļu Igaunijā.

– Cik zinu, mūsu Aizsardzības ministrijā nav tādas nodaļas.

– Nē. Latvijā ir cits gadījums, jo visu bruņoto spēku komunikācija iet caur Aizsardzības ministriju, un jums nav daudz virsnieku, kuri zina kaut ko par informācijas operācijām un psiholoģiskajām operācijām.

– Visslavenākais stratēģiskais igauņu komunikators ir Ēriks Nīless Kross, tagad padomnieks Aizsardzības ministrijā, kurš kā drošības eksperts veidojis Irākas aizsardzības ministriju un strādājis Gruzijā kara laikā ar Krieviju.

Reklāma
Reklāma

– Es savukārt esmu pārliecināts, ka labākais komunikators ir mūsu prezidents Ilvess. Viņa sabiedrisko attiecību padomnieks ir bijušais laikraksta “Postimees” žurnālists.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.