Foto – Shutterstock

Mīti un patiesība 0


Maldīgs ir priekšstats, ka, specifiski ārstējot, nevajag lietot kalciju un D vit­amīnu. Profesors Aivars Lejnieks medikamentus salīdzina ar cementu, kas aizkavē ķieģelīšu sabrukumu, savukārt kalcijs ir ķieģelītis, kas atjauno zudušo kaulu masu.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

Trausli kauli nozīmē, ka ir samazināts kaulu minerālais blīvums. Tāpēc vispirms jāaptur šis process, pēc tam jāgādā, lai kalcijs atkal uzkrājas un paliek kaulā. Protams, blīvums nekad vairs nebūs kā 30 gadu vecumā, bet var tuvināties t.s. fizioloģiskajai normai.

Pretēji apgalvojumiem, ka nevar just kaulu trauslumu, profesoram Aivaram Lejniekam daudzi pacienti ir sūdzējušies par grūti aprakstāmām sāpēm kaulos. Tās saistītas ar kalcija daudzuma samazinājumu un receptoru kairinājumu. Regulāri lietojot kalciju un D vitamīnu, pēc kāda laika sāpes mazinās tāpat kā pēc specifiskajiem medikamentiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja cilvēks dzertu vairāk nekā 2,5–3 l piena vai apēstu 0,5 kg siera vai 1 kg biezpiena katru dienu, iespējams, kalcija organismam pietiktu. Tāpēc osteoporozes profilaksē ar uzturu vien nepietiek. Ir aktīvi jāvingro, jo kustības aizkavē osteoporozes attīstību. Obligāti jāatsakās no smēķēšanas, jo šis ieradums vājina kaulu struktūru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.