Foto – Fotolia

Dažādi sniegotās ainavas 0


Par “Arktisko pērli” dēvētā Svalbāra apmeklētājiem un tās iedzīvotājiem dāvā elpu aizraujošas ainavas, ziemas sporta priekus, aktīvu atpūtu un vienlaikus iespēju pabūt pilnīgā mierā, prom no ikdienas raizēm. Ar baltajiem klajumiem, kas paveras acīm visapkārt, tā iedvesmo pat vispieredzējušākos pasaules apceļotājus. Taču arhipelāgā mīt Arktikas karaļi – baltie lāči –, līdz ar to salas viesiem, dodoties ārpus pilsētas, jāņem līdzi ierocis pašaizsardzībai vai arī salas izpēte jāveic gida pavadībā. Nevienam no mums nebija šaujamieroču lietošanas atļaujas, un mēs labprāt visās aktivitātēs ārpus pilsētas devāmies vietējo gidu pavadībā. Gidu un aktivitāšu izvēle Svalbārā ir plaša – īsāki un garāki pārgājieni, ekskursijas ar sniega motocikliem, vizināšanās suņu kamanās, vasarā ir populāri braucieni ar kuģi gar salas krastiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Lai izbaudītu vietējās dabas majestātiskumu, vislabāk doties pārgājienā pa kalnu takām. Iesākumam izvēlējāmies samērā īsu maršrutu, lai pārbaudītu savas spējas arktiskos apstākļos. Devāmies augšup Sarkofāga kalnā, pa ceļam apbrīnojot Larsa un Longjēra ledājus. Kāpjot arvien augstāk, pavērās burvīgs skats uz Longjērbīenes pilsētu, zilo līci aiz tās un pretējā krasta iespaidīgos kalnus. Visapkārt apsniguši ledāji.

Gājienā mums līdzi nāca gides Katjas haskiju meitene Mirū (norvēģu valodā myrull nozīmē spilve, Svalbārā populārs augs), kas jau pa gabalu sajuta citu “kompāniju” klātbūtni un uzreiz mūs informēja. Tā aiz sniegputeņa plīvura pamanījām kalnu nogāzēs snaudošos ziemeļbriežus. Reģionā mītot daudz polārlapsu, taču tajā dienā tās izvēlējās citas takas. Pārgājiens ilga apmēram piecas stundas, tomēr dāvāja tik daudz iespaidu, lai iedvesmotu nākamajam, nopietnākam kāpumam, – iecerējām iekarot kalnu virsotni vārdā “Trollsteinen” (850 m) – Troļļu kalnu. Pat viena un tā pati sniegotā ainava, pateicoties gaismai un laikapstākļiem, katru reizi izskatās citādi. Tuvojoties virsotnei, parādījās spēcīgs vējš un sniegs. Mums atlika vien nolūkoties uz nedaudzu metru attālumā esošo virsotni aiz sniegputeņa plīvura – tālāk iet šādā laikā nebija droši, jādodas atpakaļ.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.