Foto – Shutterstock

Viena no slimības izpausmēm 0

Jušanas traucējumu iemesls var būt arī polineiropātija jeb daudzu perifērisko nervu bojājuma sindroms, ko var izraisīt gan iedzimtas, gan dzīves laikā iegūtas slimības, piemēram, vīrusu infekcijas, Laimas slimība, vairogdziedzera vai sistēmiskas saslimšanas, alkohola lietošana vai saskare ar toksiskām vielām. Un pat dažu vitamīnu, piemēram, E vai B grupas, deficīts.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Tādas polineiropātijas izpausmes pēdās kā tirpšana, salšana, dedzināšana bieži vien ir viens no pirmajiem (!) cukura diabēta simptomiem. To nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo ar laiku pēdas var kļūt nejutīgas un deformēties, kad rodas tā sauktā diabētiskā pēda.

Neirologs skaidro, ka visbiežāk polineiropātija izpaužas ar jušanas traucējumiem pēdās un plaukstās (tā dēvētie cimdu un zeķu tipa jušanas traucējumi). Atsevišķos gadījumos apģērba pieskaršanās šajās zonās var radīt nepatīkamas sajūtas, piemēram, dedzināšanu. Ja vienādi tirpst abas rokas vai kājas, visbiežāk tā iemesls ir polineiropātija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārstējot slimību, kas izraisa nervu bojājumus, un, piemēram, lietojot medikamentus glikozes līmeņa normalizēšanai vai B grupas vitamīnus (ja to trūkst), mazinās arī roku un kāju tirpšana. Nervu šķiedras gan ātri neatjaunojas, tādēļ var paiet mēneši, kamēr traucējošās sajūtas izzūd.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.