Kā sākt auklītes iepazīšanu 0

Pirmā saruna var būt telefoniska. Sakām, kāda auklīte mums vajadzīga – uz cik stundām dienā, kāds ir bērna vecums, kādi būs aukles pienākumi. Noskaidrojam, kāda ir auklītes pieredze un prasmes, vecums, izglītība, ģimenes stāvoklis, kur agrāk strādājusi un kāpēc tur vairs nestrādā, vai ir rekomendācijas un medicīniskā izziņa. Ja tik tālu abu pušu prasības saskan, vaicājam, cik maksā aukles pakalpojumi. Sakām, cik esam gatavi maksāt. Ja vienošanās panākta, norunājam pirmo tikšanos klātienē. Parasti jau vecāki uzaicina aukli pie sevis, tad uzreiz var pārbaudīt, kā veidojas bērna kontakts ar potenciālo aukli.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Pēc bērna reakcijas varēs saprast, vai izvēle bijusi veiksmīga. Uz brīdi, kad izvēlas aukli, vecākiem jau bijis pietiekami laika iepazīt savu atvasīti un saprast, vai viņam vajadzīga stingrība, vai tikai ar maigumu un mīlestību viņu var ietekmēt vēlamajā virzienā. Tomēr, lai cik laba vecākiem šķistu auklīte, ja mazulis izvairās, nedodas rokās vai no aukles bēg kā pelīte no nikna runča, vecākiem ir vērts aizdomāties. Nav slikts variants doties uz sarunu pie aukles, tā varēs redzēt, kādā vidē dzīvo aukle un izdarīt zināmus secinājumus.

Jautājumi, kurus parasti uzdod pirmajā sarunā ar potenciālo aukli:
1. Pastāstiet par sevi (par ģimeni, bērniem).
2. Cik ilgi strādājat par auklīti? Ko darījāt pirms tam? Kāpēc kļuvāt par auklīti? Kā jums šķiet, ar kādām īpašībām un prasmēm jābūt apveltītai auklītei?
3. Cik ģimenēs esat strādājusi? Kāpēc aizgājāt no iepriekšējā auklītes darba? Kā sapratāties ar iepriekšējo auklējamo bērnu? Vai par kādu bērnu ir īpaši jaukas atmiņas un kāpēc?
4. Vai jūs sevi nosauktu par labu aukli; labsirdīgu, atbildīgu cilvēku? Kāpēc jums tā liekas?
5. Pastāstiet par kādu kļūdu, neveiksmi iepriekšējā auklītes darbā.
6. Kādas ir jūsu stiprās un vājās puses? Kas jums cilvēkos patīk un kas kaitina?
7. Kā vēlētos, lai bērns jūs uzrunā?
8. Vai jums ir rekomendācijas, medicīniskā izziņa? Kāds ir jūsu vispārējais veselības stāvoklis? Vai smēķējat?
9. Cik ilgu laiku plānojat pie mums strādāt?
10. Kā jūs vēlētos pavadīt dienu ar mazuli, kādas spēles un nodarbības piedāvāt?
11. Vai protat labi gatavot?
12. Kādi ir jūsu hobiji un iemīļotas TV pārraides?
13. Kā jums šķiet – kādos gadījumos auklītei jāzvana vecākiem?
14. Ko jūs darīsiet, ja: bērns nerims raudāt bez redzama iemesla; bērnam uzcelsies temperatūra, bet vecāki nebūs sazvanāmi; ja bērns vems vai sasitīs galvu; ja bērns aizrīsies vai gūs apdegumu; ja bērns atsakās dzert viņam izrakstītās zāles; bērns negrib ēst/iet gulēt paredzētajā laikā?
15. Kā jums šķiet, vai aukle var: apskaut bērnu; skūpstīt viņu; apģērbt iešanai pastaigā pēc saviem ieskatiem; šūpot uz rokām, ja viņš raud; sodīt bērnu (ja var, tad kā)?
Ja nav rakstisku rekomendāciju, palūdz auklītei iepriekšējo vecāku telefona numuru. Ja viņa saka, ka to pazaudējusi vai ka vecāki pārcēlušies uz ārzemēm – atvadies no auklītes. Ja neskatoties uz visām rekomendācijām, nevainojamo izskatu, izturēšanos, jums kaut kas tomēr nepatīk, pat neprotot formulēt, kas tas ir, nepieņemiet auklīti darbā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.