Foto – Shutterstock

  0

Varbūt prasību latiņa jānolaiž zemāk

Psiholoģe noliedz bieži dzirdēto pieņēmumu, ka izdegšanas sindroms piemeklē galvenokārt tos, kuri vēlmē daudz nopelnīt pārāk daudz strādā. “Ir sena formula par vēlamo dienas laika plānojumu: astoņas stundas miegam, astoņas – darbam un astoņas – savām interesēm, atpūtai. Tiesa, ir cilvēki, kas dara daudz, ilgi un ar prieku. Izsīkuma sindroms nav saistīts tikai ar darbu, tas ir dažādu faktoru kopums.” Darbs tiek minēts kā viens no pamata cēloņiem – vai nu bijusi pārslodze, vai darba vides maiņa, ļoti augstas prasības, konfliktējošas attiecības ar kolēģiem vai darba devēju. Varbūt ir bailes no atlaišanas, varbūt ir neskaidras prasības amata aprakstā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Klienti psiholoģei vaicā – ko es daru nepareizi? Kāpēc ar mani tā notiek? Speciāliste teic, ka der pašam sev noskaidrot – kāpēc es strādāju līdz pārgurumam, kāpēc neprotu pateikt “nē”, kāpēc uzņemos liekus darbus, neprotu deleģēt atbildību.

Liela loma ir audzināšanai un pieredzei. Varbūt bērnība aizritējusi nabadzībā, pieredzēti aizvainojumi, kauns, to cilvēks otrreiz nevēlas nedz piedzīvot pats, nedz pakļaut tam savus bērnus, tāpēc raujas vai pušu piecos darbos. Varbūt skriet kā vāverei ritenī liek vecāku labais mudinājums: “Meitiņ, strādā daudz, un tad tev viss būs!” Gaidas no ģimenes un sabiedrības rada diskomfortu, jo persona apzinās – šāds dzīvesveids nav manis paša izvēle.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.