Inese Čakstiņa
Inese Čakstiņa
Foto – Matīss Markovskis

Vai vēža šūnām garšo cukurs? Atbildam lasītājam! 0

Veselam.lv lasītājs jautā: “Intervijā “Cīņā ar vēzi – precīzi kā snaiperi. Zinātniece Inese Čakstiņa – saprotami par vēzi un iespējām to uzvarēt” bioloģe Inese Čakstiņa kā aplamu piemin domu, ka saldumi varētu veicināt vēža attīstību (“Piemēram, ja dzirdu runājam, ka nevajag ēst saldumus, jo vēzim patīk cukurs. Ir taču jādomā ar galvu! Nevar kaut ko tā vispārināt.”). Tomēr plašāk viņa nepaskaidro, kāpēc šāds priekšstats nav pareizs. Vai zinātniecei varētu uzdot šo jautājumu?”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Inese Čakstiņa paskaidro, ka cukuru patērē visas šūnas – gan vēža, gan veselās, jo cukuri ir enerģijas avots. Enerģijas nepieciešama, lai šūnas varētu augt un dalīties, taču, tā kā vēža šūnas aug straujāk nekā veselās, tās cenšas cukuru patērēt vairāk – tām nepieciešams vairāk enerģijas. Tās arī spēj atņemt veselajām šūnām nepieciešamo enerģijas avotu.
“Tomēr tas nenozīmē, ka jāatsakās no cukura – tas ir vajadzīgs enerģijas avots, tā trūkums kaitē veselajām šūnām,” saka Inese Čakstiņa, gan piebilstot, ka nav uztura speciāliste un spriež kā bioloģe un šūnu pētniece. Cukurs šūnās neuzkrājas, līdz ar to nav iespējams, ka vēža šūnas spētu vairoties straujāk, jo tām būtu pieejamas lielākas enerģijas rezerves. “Domāju, ka arī cukura patēriņā tāpat kā citās lietās jāievēro mērenība – nevajag ēst kūku brokastīs, pusdienās un vakariņās, bet tikai dažreiz.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.