Foto – Shutterstock

Uzziņa 0

Ikdienā lietojamo pārtikas produktu vērtība:

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

Āboli – palīdz pazemināt holesterīnu un apmierina izsalkumu vairāk nekā citi augļi.

Augļi un dārzeņi – vajadzētu apēst piecas porcijas dažādu augļu un dārzeņu dienā. Dārzeņi, piemēram, spināti, ķirbji, pupas un sarkanā paprika, satur daudz beta karotīnu, antioksidantus, minerālvielas un vitamīnus. Tos labāk ēst svaigus vai minimāli vārītus, vai tvaicētus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Auzu pārslas – šķīstošas šķiedrvielas, var palīdzēt samazināt holesterīnu asinīs, sniedz enerģiju, palīdz novērst izsalkumu.

Brokoļi un ziedkāposti – bagāti ar šķiedrvielām, antioksidantiem, C vitamīnu, beta karotīnu.

Burkāni – bagāti ar beta karotīnu, ar augstu antioksidantu līmeni, samazina vēža un kardiovaskulāro slimību risku.

Desas – satur daudz piesātināto tauku un sāli, nav ieteicams lietot uzturā.

Eļļa – lieto auksta spieduma (extra virgine cold press) olīveļļu, kvalitatīvu saulespuķu, zemesriekstu vai kukurūzas eļļu.

Gaļa – cūkgaļa satur vairāk tauku nekā liellopa gaļa, liesā jēra gaļā kopējais tauku daudzums gandrīz divas reizes lielāks. Medījuma, piemēram, brieža, gaļa bagāta ar proteīniem, vitamīniem un minerālsāļiem, maz tauku. Truša gaļa – liesa baltā gaļa ar augstu olbaltumvielu saturu. Tītara gaļa – bagāta ar olbaltumvielām, B vitamīnu, selēnu, satur maz tauku. Perfekta diētai.

Jogurts – satur daudz olbaltumvielu un kalcija. Jāizvēlas jogurts ar pazeminātu tauku saturu. Uzmanība jāpievērš jogurtiem ar augļiem, tajos var būt daudz cukura! Pārbaudiet etiķeti!

Kakao – satur antioksidantus. Krūzīte kakao, atšķaidīta ar ūdeni vai zema tauku satura pienu, der kā antioksidants sarkanvīna vietā.

Ķiploks un sīpols – antioksidants, aizkavē trombu veidošanos. Sīpols pazemina asinsspiedienu, šķidrina asinis.

Reklāma
Reklāma

Maize – vislabāk pilngraudu, daudz šķiedrvielu, augsta kalorāža.

Majonēze – aizliegtais ēdiens. Ļoti bagāta ar taukiem un holesterīnu.

Olas – daudz holesterīna, bet arī B2 un E vitamīni, dzelzs. Olas baltumā holesterīna nav. Atļautas nelielos daudzumos.

Piens – govs piens satur daudz olbaltumvielu un kalciju. Pienā ir daudz piesātināto tauku, tāpēc cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar holesterīnu, ieteicams lietot pienu ar nelielu tauku daudzumu.

Rieksti – bagāti ar dzelzi, magniju, cinku un proteīniem, kas ļoti svarīgi diētai. Augsta kalorāža, jo rieksti satur daudz tauku, lielākoties nepiesātināto. Brazīlijas rieksti palīdz izvairīties no kardiovaskulārām slimībām, vēža un ātras novecošanas. Pekanrieksti nostiprina imūnsistēmu.

Sarkanās vīnogas tāpat kā sarkanvīns satur lielu daudzumu antioksidantu. Palīdz mazināt kardiovaskulāro slimību risku.

Sēklas – saulespuķu, sezama, ķirbju – ir bagātas ar minerālvielām, olbaltumvielām, šķiedrvielām, antioksidantiem 
un E vitamīnu.

Tomāti – bagāti ar likopēnu un antioksidantiem, kas palīdz izvairīties no kardiovaskulārajām slimībām un vēža. Satur arī beta karotīnu, C un E vitamīnu.

Zivis – baltās zivis ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām un olbaltumvielām, tās ir ideālas diētai. Treknas zivis (lasis, āte, tuncis) satur omega-3 taukskābes. Samazina atkārtota infarkta un kardiovaskulāro slimību risku. Visās zivīs ir jods, fluors un kalcijs.

Avots: Andrejs Ērglis, Iveta Mintāle. “Sirds un virtuve”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.