Foto – Shutterstock

Kurš orgāns sasirdzis 0

Noteiktās vietās uz mēles projicējas jeb atspoguļojas iekšējie orgāni. Pēc mēles viduslīnijas var spriest par problēmām mugurkaulā. Ja tā ir vienmērīga un taisna, mugura ir vesela. Ja līnija ir robota tuvu mēles saknei, varētu būt sūdzības par sāpēm muguras lejasdaļā, bet izliekumi tuvāk tās galam liecina par vainu kakla zonā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

– Pacients reizēm brīnās, kā es zinu par muguras sāpēm, taču šī pazīme nemēdz pievilt. Atliek tikai veikt rentgenu vai magnētisko rezonansi, lai precizētu diagnozi, – stāsta Ilona Ābele-Šrenka.

Saslimstot noteiktu orgānu projekcijas vietās uz mēles mēdz veidoties apsārtums vai biezāks aplikums. Skatoties spogulī, labajā pusē no viduslīnijas tuvu tās galam atspoguļojas labā plauša, bet kreisajā – kreisā. Pēc aplikuma pastiprinātas veidošanās noteiktā vietā ārsts spriež par saslimšanu ar plaušu karsoni. Savukārt starp šiem punktiem uz pašas viduslīnijas atrodas sirds zona.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nieru zona ir tuvāk mēles saknei: labajā pusē labā niere, bet kreisajā – kreisā. Netālu no mēles saknes pa viduslīniju projicējas zarnas, mēles vidū – aizkuņģa dziedzeris, bet starp to un sirdi – kuņģis.
Mēli vajag tīrīt

Mēle ir īsta paradīze dažādiem mikrobiem, tāpēc tās tīrīšanai jākļūst par mutes dobuma kopšanas neatņemamu sastāvdaļu. Tas ir svarīgi ne tikai zobu un gremošanas sistēmas, bet visa organisma veselībai.

Reizēm, tikai veicot šo higiēnas procedūru, var pamanīt uz mēles sakrājušos aplikumu. Lai atbrīvotos no toksīniem, kas sakrājušies naktī, mēli ieteicams tīrīt no rīta pirms zobu mazgāšanas.

Ilona Ābele-Šrenka uzskata, ka ar zobu birstēm, kuru otrā pusē ir rievota virsma mēles tīrīšanai, nevar panākt ideālu rezultātu. Viņa iesaka izmantot speciāli šim nolūkam paredzētos tīrītājus, kas atgādina stīpiņas, vai arī sudraba karoti, jo šim metālam piemīt dezinficējoša un antibakteriāla iedarbība.

Ja cilvēks saslimis, aplikums veidojas pastāvīgi, tāpēc nav pamata bažām, ka mēles tīrīšana traucēs ārstam noteikt diagnozi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.