Rapsis 0

Rapšu eļļa ir ne vien pārtikas produkts, bet arī lielisks uztura bagātinātājs, kas ir optimāls neaizstājamo nepiesātināto taukskābju proporcijas dēļ. Tā īpaši piemērota augošam organismam, jo bērnu gremošanas sistēma augu taukus uzņem vieglāk nekā dzīvnieku taukus. Ieteicamā norma ir 5 ml dienā.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Pediatre Vizma Meikšāne uzsver, ka, salīdzinot ar citām eļļām, rapšu eļļā ir vismazāk piesātināto taukskābju. Turklāt sastāvā ir taukos šķīstošais E, K, D, A vitamīns. Līdz pusaudžu vecumam tie ir ļoti svarīgi, jo organismā notiek intensīva vielmaiņa, veidojas jaunas šūnas un ir vajadzīga enerģija, ko bērni instinktīvi meklē saldumos.

Pediatre uzsver, ka ir vēl daudz citu iemeslu, kāpēc augšanas periodā nepieciešamas nepiesātinātās taukskābes – tās piedalās smadzeņu veidošanā, nodrošina normālu nervu sistēmas funkcionēšanu, ietekmē atmiņu, uztveri un līdz ar to mācīšanos. Omega-3 un omega-6 taukskābes vajadzīgas acs tīklenes attīstībai, tās vairo imunitāti, stabilizē cukura līmeni un uzlabo ādas, nagu un matu veselību, bet omega-3 piedalās serotonīna jeb laimes hormona veidošanā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pediatre iesaka rapšu eļļu lietot sievietēm grūtniecības laikā un barojot mazuli ar krūti. Turklāt grūtniecēm mērenas devas neradīs svara pieaugumu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.