Kaņepju sēklu eļļa ir lielisks polinepiesātināto taukskābju (piemēram, omega-3 un omega-6) avots, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.
Kaņepju sēklu eļļa ir lielisks polinepiesātināto taukskābju (piemēram, omega-3 un omega-6) avots, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.
Foto – Anda Krauze

Kaņepes 0

Kaņepju sēklas satur vidēji 30–38% eļļas. Tajā ir aptuveni 80% dažādu nepiesātināto taukskābju – krietni vairāk nekā citās augu izcelsmes eļļās. Omega-3 polinepiesātināto taukskābju saturs daudz neatpaliek no zivju eļļas. Turklāt no kaņepēm iespējams iegūt ekoloģiski tīrāku eļļu, un aminoskābes ir pilnvērtīgāk izmantojamas. Uztura speciāliste Viāna Kuļša uzsver būtiskāko atšķirību: kaņepju eļļā ir vērtīgās omega-9 taukskābes, kuru nav zivju eļļā, un omega-3 un omega-6 ir ideālā attiecībā 1 : 3. Globulīns, ko satur šis augs, ir ļoti līdzīgs tam, kas ir cilvēka asinsplazmā un gādā par organisma imunitāti, ražojot antivielas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Lai organisms saņemtu diennaktī nepieciešamo omega-3 un omega-6 daudzumu, pietiek ar vienu ēdamkaroti kaņepju eļļas. Profilaksei to lieto pirms ēšanas vai kā garšīgu un sātīgu piedevu kartupeļiem, saknēm, zirņiem, pupiņām, salātiem, zupām, jogurtiem, biezpienam un citiem skābpiena produktiem. Arī šī eļļa neder cepšanai un vārīšanai, jo karsējot ātri zaudē smaržu un uzturvērtību.

Skaistumkopšanā kaņepju eļļu izmanto masāžai, jo āda kļūst maiga, elastīga, mirdzoša un mitrināta, neveidojot taukainu slāni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.