Ķeizariskās Vācijas kreiseris “Prinz Adalbert”.
Ķeizariskās Vācijas kreiseris “Prinz Adalbert”.
Arhīva foto

1930. gada 26. martā. Kāre pēc zemūdens dārgumiem 0

Pirms 80 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja, ka Liepājā nodibināta sabiedrība, kas gatavojas “izcelt nogremdēto vācu karakuģu bagātības”. Bija runa par sabiedrību “Tālbergs un biedri”, kas plānoja, balstoties uz Pirmā pasaules kara laika vācu flotes kartēm un vietējo zvejnieku liecībām, atrast vācu kreiseru “Prinz Adalbert” un “Bremen” vrakus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 18
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Īpaša interese bija par pirmo, jo uz tā, kā runāja, līdzās vērtīgajām vara un bronzas detaļām un priekšmetiem, tostarp it kā Liepājas baznīcu zvaniem, kravā atradušās arī vairākas kastes zelta. Latvijas piekrastē Pirmā pasaules kara laikā nogrimušo kuģu vraku daļēja izcelšana ar mērķi pārdot izcelto pārkausēšanai, 20. gadsimtā 20.–30. gadu Latvijā bija diezgan ienesīgs bizness, kaut saistījās ar daudziem riskiem. Arī šajā gadījumā iecere palika tikai iecere, jo “Tālbergam un biedriem” ar tā laika tehniskajiem līdzekļiem, šķiet, neizdevās uziet pat vraku atrašanās vietas, kur nu vēl ko izcelt.

“Prinz Adalbert” 1915. gada 23. oktobra rītā, neilgi pēc Liepājas ostas atstāšanas ap 80 km attālumā no Liepājas Baltijas jūrā bija torpedējusi angļu zemūdene. Kuģis pārlūza un no 675 vīru komandas izglābās tikai trīs jūrnieki. Pirmā pasaules kara vēsturē tā ir lielākā katastrofa, ko ķeizariskās Vācijas karaflote piedzīvoja Baltijas jūrā. Precīza kuģa atrašanās vieta konstatēta tikai mūsdienās un vraks atrodas 80 m dziļumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdzīgi noticis ar vieglo kreiseri “Bremen”, kurš uzskrēja uz krievu mīnas un nogrima 1915. gada 17. decembrī apmēram 20 kilometru attālumā no krasta starp Ventspili un Pāvilostu. Arī šī kuģa vraku nirēji uzgājuši samērā nesen un “Bremen” ir piešķirts valsts nozīmes arheoloģiskā pieminekļa statuss.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.