Mirdza Ersa (1924–2008) bija jaunākā “Franču grupas” dalībniece.
Mirdza Ersa (1924–2008) bija jaunākā “Franču grupas” dalībniece.
Arhīva foto

Pirms 70 gadiem Rīgā sākās tā sauktās Franču grupas aresti 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

Pirms 70 gadiem Rīgā sākās tā sauktās Franču grupas aresti. Staļinisma apstākļos čekisti arestēja un represēja veselu virkni latviešu gleznotāju, aktieru, literātu.

Viņu “noziegums” bija pulcēšanās uz pašu organizētajiem franču literatūras vakariem. Tie kopš 1946. gada pirmdienās notika aktieru Arnolda un Irinas Stubavu dzīvoklī Dzirnavu ielā 70.
CITI ŠOBRĪD LASA

Par politiku runāts netika, jo galvenais bija intelektuāla laika pavadīšana staļiniskā totalitārisma nomācošās, ideoloģizētās kultūras vienveidības apstākļos. Šo literāro vakaru dalībnieki uzstājās ar pašu gatavotiem priekšlasījumiem. Čekistu uzmanību intelektuāļu kopai pastiprināja tas, ka gleznotājs Kurts Fridrihsons bija dabūjis Andrē Žida grāmatu “Atgriežoties no PSRS”.

Tā gāja no rokas rokā un dīvainā kārtā uzpeldēja pie čekas izmeklētāja pēc tam, kad to bija paņēmis literāts Voldemārs Zonbergs, kurš salīdzinoši nesen bija atgriezies no izsūtījuma.

Starp “Franču grupas” lietā 13 arestētajiem bija jau pieminētais Fridrihsons, dzejniece un skolotāja Elza Stērste un tulkotāja Ieva Lase, kurus uzskatīja par “bīstamākajiem”, tādēļ Baltijas kara apgabala tiesa viņiem piesprieda 25 gadus Sibīrijas nometņu plus piecus gadus ar tiesību atņemšanu. Dzīvokļa īpašniekiem Stubaviem piesprieda desmit gadus, aktrisei un tulkotājai Mirdzai Ersai – septiņus gadus ieslodzījumā. Līdzīgus cietumsodus saņēma arī citi kopas dalībnieki.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.