J. Vagris LTF kongresā dienu pēc manifestācijas
J. Vagris LTF kongresā dienu pēc manifestācijas
Foto: Aldis Jermaks

1988. gada 7. oktobrī. Jānis Vagris: Neko sliktu latviešu tautai neesmu darījis 0

Pirms 30 gadiem Latvijas Tautas frontes (LTF) dibināšanas kongresa priekšvakarā Mežaparka Lielajā estrādē tika sarīkota grandioza, emocijām bagāta manifestācija “Par tiesisku valsti Latvijā”.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Manifestācijas rīkošana bija uzticēta Dabas muzeja direktoram, agrākajam nacionālkomunistu kustības dalībniekam Vilim Krūmiņam, kā arī muzikologam Arnoldam Klotiņam, bet par māksliniecisko saturu atbildēja režisors Pēteris Pētersons.

Uz pasākumu sapulcējās ap 100 tūkstošiem cilvēku. Daudzus tas pārsteidza ar savu masveidīgumu, jo tikai vēlāk tāda veida atmodas sarīkojumi kļuva par normu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Laikabiedri par manifestācijas rosinātāju nosauc vienu no LTF organizētājiem Jāni Škaparu. Savukārt Škapars bija iedvesmojies no līdzīga koncertmītiņa, kas tika rīkots 1988. gada 13. septembrī Tallinas estrādē, pirms LTF līdzinieces Igaunijas tautas kustības “Rahvarinne” dibināšanas.

Tā kā Mežaparkā toreiz tika daudz un emocionāli dziedāts, dažkārt šo manifestāciju min kā “dziesmotās revolūcijas” sākumu, kaut faktiski tauta dziedāšanu kā protesta un solidaritātes formu atmodas notikumos sāka jau 1987. gada 23. augustā, kad miliči dzenāja cilvēkus pie Brīvības pieminekļa.

Par vienu no Lielās estrādes notikumu naglām kļuva pirms dažām dienām apstiprinātā Latvijas kompartijas 1. sekretāru Jāņa Vagra uzstāšanās.

Cilvēku masa estrādes skatītāju vietās bija gatava viņu nosvilpt, tomēr Vagri glāba pazemīgais tonis un slavenais “es neko sliktu latviešu tautai neesmu darījis”.

Jāatzīmē, ka Vagra loma atmodas procesos patiešām bija drīzāk pozitīva.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.