Foto – LETA
Foto – LETA
Foto – LETA

2019.gadā ievērojams skaits pedagogu varētu zaudēt darbu 4

Skolu tīkla reorganizācijas dēļ 2019.gadā darbu varētu zaudēt ievērojams skaits pedagogu, otrdien žurnālistiem pēc Ministru kabineta (MK) sēdes, kurā valdība apstiprināja jauno pedagogu atalgojuma modeli, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (“Vienotība”).

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Ministrs uzsvēra, ka uzreiz – 2017.gadā lielas reorganizācijas nav plānotas, taču “zināms skaits” būšot. Savukārt ar 2018.un 2019.gadu plānots nozīmīgs skaits reorganizāciju, kas nozīmētu to, ka arī skolotāju skaits, kas zaudēs savus amatus, būs jūtams.

Šadurskis reorganizācijas nepieciešamību skaidroja ar vēlmi nodrošināt kvalitāti, efektivitāti un pieklājīgu atalgojumu pedagogiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pamatskolā ar 50 bērniem nav iespējams nodrošināt izglītības kvalitāti. Sākumskolā to vēl var izdarīt – viens skolotājs, kas māca vairākus priekšmetus, direktors, mācību pārzine un strādājam. Pamatskolā mums nav likmes fizikas, ķīmijas un citiem skolotājiem, jo vienkārši viņiem stundas pie šāda skolēnu skaita nesavācas. Protams, ir piemēri, kad skolotājs māca krievu valodu, ķīmiju, fiziku un vēl kaut ko un tad viņam šī slodze sanāk un viņš var nopelnīt,” sacīja ministrs.

Runājot par “sociālo spilvenu” skolotājiem, kuri zaudēs darbu, Šadurskis sacīja, ka pie tā tiekot strādāts. Viņš arī norādīja, ka skolotājiem tiks nodrošinātas iespējas pārkvalificēties, ja viņi vēlēsies.

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja vairākus noteikumu projektus, ar kuriem paredzēts reorganizēt pedagogu atalgojuma aprēķina kārtību. Izmaiņas esot tikai pirmais solis lielām reformām, kas vēl sekos, pēc valdības sēdes pauda premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Otrdien valdības atbalstītā pedagogu atalgojuma reforma paredz iespēju pašvaldībām, kuras nevar atļauties pirmsskolas pedagogiem maksāt 620 eiro, tā vietā piešķirt 560 eiro par slodzi mēnesī. Šāds nosacījums noteikumos ticis iekļauts tikai pirmdien.

Par to sašutumu pauda Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga, norādot, ka šāds variants nav ticis pārrunāts ar sociālajiem partneriem un kuri par to nav zinājuši. Izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis norādīja, ka patiešām šāds priekšlikums izveidots tikai pirmdien.

Šāda kārtība attieksies uz tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam ieskaitot un kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta. Tāpat noteikts pārejas periods līdz kuram pašvaldībām jāsāk maksāt pilnais slodzes atalgojums – 620 eiro.