
3 dārzeņi, kurus gastroenterologs iesaka tiem, kam svarīgi pasargāt aknas 0
Floridas gastroenterologs Dr. Džozefs Salhabs (Joseph Salhab) ir atklājis, kādus dārzeņus viņš regulāri iekļauj savā uzturā, lai rūpētos par aknu veselību.
Saskaņā ar The Times of India, aknas ir lielākais cilvēka orgāns, kas veic vairāk nekā 500 būtiskas funkcijas – tostarp olbaltumvielu sagremošanu, minerālvielu uzglabāšanu, žults ražošanu un asins filtrēšanu. Mūsdienās aknu saslimšanas pasaulē kļūst aizvien izplatītākas, un uztura pielāgošana spēlē būtisku lomu to profilaksē.
1. Brokoļi
Kā krustziežu dzimtas dārzenis, brokolis ir labi zināms ar savām aknas aizsargājošajām īpašībām. Tas ir bagāts ar sulforafāniem – dabīgiem savienojumiem, kas palīdz aknām attīrīties no toksīniem.
2015.gadā veikts pētījums atklāja, ka brokoļu dzinumu ekstrakts ievērojami samazina aknu enzīmu ALT un γ-GTP līmeni cilvēkiem ar taukainām aknām, tādējādi uzlabojot aknu funkciju.
Saskaņā ar WebMD, brokoļi var palīdzēt novērst arī metaboliskās disfunkcijas izraisītu aknu steatozi (MASLD) – stāvokli, kad aknās uzkrājas tauki. Ja brokoļi negaršo, ārsts iesaka to aizstāt ar kāpostiem, lapu kāpostiem (kale) vai Briseles kāpostiem – arī tie veicina aknu veselību.