Foto – Shutterstock

4. Kad sākt bērnu pērt pirtī, kā to pareizi darīt 0


“Pēršana ar slotiņām ir būtiska gan bērna veselībai, gan attīstībai. Ne velti mazajam māca veikt ar pirkstiņiem dažādus sīkdarbus, jo šādi tiek raidīti impulsi visam ķermenim, stimulēti taktilie receptori un attīstīta smadzeņu darbība. Pirtī saņem spēcīgus un nepārtrauktus impulsus visam ķermenim,” uzsver daktere Kalsnava. Nosacītu pēršanu pirtī var sākt jau aptuveni gada vai divu vecumā. Protams, bērnu ar slotu nezvetēsim, bet maigi sāksim un tikpat saudzīgi turpināsim. Vispirms varam piedāvāt, lai mazulis ūdenī pašļakstās ar slotiņu, lai paper mammu, tēti. Šādi viņš tiek iedrošināts, sagatavots procesam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Slaidiņš: Pieejamā informācija liecina, ka krievu uzbrukums sācis buksēt, jo ukraiņi sākuši aktīvāk reaģēt
Lasīt citas ziņas

Pirtniece Valda skaidro, ka jāper ļoti vieglām kustībām. “ Lai mazais nenobītos, karstums nedrīkst būt pārāk liels. Vispirms ar slotiņu uzvējo, lai siltais gaiss paglāsta ķermeni, tad maigi pieskaras ar lapu galiņiem. Pamazām bērns saprot, ka tas nav nekas slikts, un ļaujas.”

Mazuļa pēršanai labi der ziedu vai tīkami smaržojošas slotiņas, piemēram, no piparmētru zariņiem. Vispirms var iedot to pasmaržot – ja aromāts patīk, arī pēriens būs tīkams.

CITI ŠOBRĪD LASA

Agrita saviem bērniem sēja mazītiņas lapu slotiņas. Gatavojot pieaugušo pirtsslotas, allaž palika pāri daudz lapainu sīkzariņu, citreiz vien divas lapas uz kātiņa. No sīkaļām sasien kuplas slotiņas, pirtī iemērc siltā ūdenī un paijā bērna muguriņu, per kā spēlējoties. “Esmu pamanījusi, ka mazajiem nepatīk, ja noliek guļus un tad per. Tikpat labi to var darīt stāvus, no visām pusēm ar divām slotiņām apvēdinot, applikšķinot.”

Pēc izsildīšanās bērnam var attīrīt ādu ar kādu skrubi. Protams, sāls nederēs, tas ir pārāk rupjš, bet var izmantot sodu vai medu. Valda kopā ar mazmeitām un radu bērniem gatavo maskas no saspaidītām ogām vai augļiem, ar tām ieziežas pēc pēršanās. Meitenēm ļoti patīk. Dažkārt visas nosmērējas ar izkausētu šokolādi un priecājas, cik garšīgi smaržo.

5. Cik ilgu laiku bērns drīkst pavadīt pirtī

Tas atkarīgs no pieraduma un, protams, bērna vecuma. Sākumā mazulis lāvas telpā lai pavada vien pāris minūšu. Katrā reizē šo laiku var nedaudz paildzināt. Pēc procedūras beigām uzreiz jāsaģērbj, noteikti jāuzvelk zeķītes, lai kājas ir siltumā.

Bērnam un pieaugušajam organisma termoregulācija atšķiras – ķermenis sakarst un atdziest citādi. Jāraugās, vai āda nekļūst sārta vai bāla, – tad noteikti jādodas prom.

6. Kas jāievēro, lai par mazo pirtī nebaidītos

Krāsnij jābūt norobežotai, lai bērns nevarētu tai nejauši pieskarties. Pavērojiet, kāda ir pirts gara gaita, katrā būvē tas var būt atšķirīgi atkarībā no krāsns un ventilācijas lūkas novietojuma. Nereti mazo iesēdina tālākajā stūrī, domājot, ka tur ir vēsāks, bet tieši tur vispirms nonāk karstums.

Jābūt vērīgam attiecībā uz lielākiem bērniem, it īpaši, ja pērtuvē sanāk bariņš. Ne viens vien sāk kļūt pārāk bravūrīgs, lepoties, ka var izturēt karstumu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.