Aptauja: 42% Latvijas iedzīvotāju sulas dzer reti 2

Biedrības “5 dienā” un GFK veiktā aptaujā 42% aptaujāto atzīst, ka sulas dzer ļoti reti. Savukārt 58% to dara vismaz reizi nedēļā. Interesanti, ka sulu izvēlē dominē ērtums, tāpēc visvairāk ikdienā tiek dzertas veikalā nopērkamās paku sulas, kuras Latvijas Lauksaimniecības universitātes nesen veiktajā pētījumā ir atzītas par ļoti labu minerālvielu, vitamīnu, atioksidantu un citu aktīvo vielu avotu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

Aptauja tika veikta uzsāktā projekta SULASSPĒKS ietvaros, un tajā piedalījās 1010 Latvijas iedzīvotāju. Projekta SULASSPĒKS misija ir ar dažādiem augstskolu pētījumiem un eksperimentiem, kā arī socioloģiskām aptaujām izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā.

Saskaņā ar veiktās aptaujas rezultātiem, sulas dzer bieži aptuveni 29% aptaujāto: katru dienu vai gandrīz katru dienu to dara aptuveni 12% respondentu, bet17% to dara vismaz divas trīs reizes nedēļā. Savukārt 29% respondentu dzer sulas aptuveni vienu reizi nedēļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līga Sakne, biedrības “5 dienā” un SIA “CIDO Grupa” pārstāve atzīst, ka sulu dzeršanā aptaujātie dod vienādu priekšroku galvenajiem sulu veidiem: 34% aptaujāto ikdienā dod priekšroku paku sulām, 31% – svaigi spiestajām sulām, bet 30% mājās pasterizētajām sulām.

L.Sakne norāda, ka sulās ir dažādas minerālvielas un citas aktīvās vielas, kas ir nepieciešamas mūsu organismam un veselībai. Tām ir ļoti labas spējas neitralizēt mūsu organismam kaitīgos brīvos radikāļus, kā arī tām piemīt antioksidējošās īpašības. Tāpēc to lietošana mūsu uzturā ir ļoti svarīga, it īpaši ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas un uztura speciālistu ieteikumus, ka augļiem un dārzeņiem ir jābūt galvenajai produktu grupai mūsu uzturā.

SULASSPĒKS
Lai izglītotu sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to nozīmi sabalansēta uztura veidošanā, biedrība “5 dienā” kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) uzsākusi projektu SULASSPĒKS. Projekts apvieno dažādus veselības jomas ekspertus un domubiedrus, kas kļuvuši par projekta vēstnešiem. Tā iniciators ir biedrība „5 dienā”, kas ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA „CIDO Grupa” sociālā iniciatīva.

Projekta ietvaros LLU jau veikusi pētījumu laboratorijās, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. Galvenais secinājums, ka sulās visvairāk ir tādu minerālvielu kā kālijs, magnijs, mangāns un fosfors, kā arī tās ir labs antioksidantu un vitamīnu avots un tām ir labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Pētījumā LLU laboratorijās tika analizētas apelsīnu, tomātu, ābolu, rozā greipfrūtu un ananasu 100% sulas, kuras ražo lielākais sulu ražotājs Baltijā “CIDO Grupa”.

Pētījums tika veikts 2015.gada sākumā. To kopā ar Dr.sc.ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.