Foto: Wikimedia Commons

Ar tanku prezidenta pilī 6


1962. gadā Kairā Sadāms iekļāvās partijas Baas Ēģiptes nodaļas vadībā, vienlaikus arī iestājoties Kairas universitātē, kur studēja tieslietas. Bagdādē Sadāms atgriezās 1963. gadā, kad vairāk vai mazāk legālā ceļā varu Irākā bija izkarojusi viņa partija Baas. Taču veiksme vēl nevēlējās doties rokā, jo jau drīz militāristi Ārifa vadībā atkal atguva varu, un pirmais solis, ko viņi veica, bija Sadāma arestēšana, iekalšana važās un ievietošana drūmā vieninieka kamerā cietumā. No turienes Sadāms 1966. gadā pamanījās izbēgt, bet 1968. gadā Baas atkal sagrāba varu savās rokās. Grūti pārbaudāmi avoti pauž, ka Sadāms esot bijis pirmais, kurš ar tanku iebraucis prezidenta pilī.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

1963. gada 8. februārī Baas īstenoja valsts apvērsumu Irākā. Sadāms iekļāvās partijas Baas Irākas nodaļas vadībā. Bet nākamā gada oktobrī viņu atkal arestēja, apsūdzot par jaunā Irākas līdera Abdela as Salāma Ārifa režīma gāšanas mēģinājumu. 1965. gadā Sadāmu, viņam vēl atrodoties cietumā, ievēlēja par Baas panarābiskās organizācijas vadības locekli, bet 1966. gadā – par Irākas nodaļas ģenerālsekretāra vietnieku.

1968. gada 17. jūlijā Sadāms jau bija viens no Baas īstenotās kārtējās revolūcijas līderiem. Izdevās gāzt valdību, un par valsts vadītāju kļuva ģenerālis Ahmads Hasans Bakrs. Sadāmu izvēlēja par Revolucionārās vadības padomes priekšsēdētāju, proti, faktiski par otru ietekmīgāko personu valstī. 1973. gada jūlijā Sadāmam piešķīra ģenerālleitnanta pakāpi, bet 1976. gadā viņš jau kļuva par ģenerāli. Turklāt tajā laikā viņš tomēr bija ieguvis arī oficiālu jurista diplomu. Daži avoti vēsta, ka jau 1969. gadā Sadāms uz izlaiduma eksāmeniem esot ieradies ar ieroci pie sāniem un vēl briesmīgāk bruņotu miesassargu pavadībā, lai gan toreiz arī tas neesot palīdzējis eksāmenus nokārtot.

CITI ŠOBRĪD LASA
Katrā ziņā Sadāmam izdevās Irākā izveidot jaudīgu un labi izsvērtu specdienestu sistēmu, pateicoties kurai viņš sekmīgi neitralizēja vispirms visus partijas iekšējos grupējumus un veica totālu Irākas armijas, valsts birokrātiskā aparāta un sabiedrisko organizāciju “baasizāciju”. Turklāt vienlaikus Sadāms pakāpeniski vairoja arī savu politisko ietekmi, secīgi ieceļot svarīgos un nozīmīgos amatos sava Tikrītas klana locekļus. Vēlāk tieši šie protežētie tikrītieši pilnībā pārņēma visus vadošos posteņus valstī, turklāt tieši no šā klana pārstāvjiem Sadāms izveidoja savu pamata atbalsta grupu – tā dēvēto Irākas Republikas gvardi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.