Foto: Wikimedia Commons

Sadāms izplāno atentātu 6


Karali Feisalu II tas viss īpaši neinteresēja. 1958. gadā militāristi ar ģenerāli Kāsemu un pulkvedi Ārifu priekšgalā veica valsts apvērsumu, triecienā ieņemot karaļa pili un pašu karali ar visu ģimeni nogalinot. Irāku pasludināja par neatkarīgu republiku, kuras vadību uzņēmās Kāsems un Ārifs. Taču, paši to varbūt arī neapzinoties, viņi ar šo asinsizliešanu bija izlaiduši no pudeles ļauno džinu. Neatkarības vārdā valstī acumirklī izveidojās neproduktīvi liels daudzums politisko partiju, kas, protams, vispirms sāka plēsties savā starpā. Piemēram, 1959. gada martā Masūlā izcēlās bruņots slaktiņš, kurā bija iesaistīti komunisti, panarābisti, kristieši, turkmēņi, arābi un vēl daži citi. Tomēr par visietekmīgāko jaunās varas pretinieku kļuva partija “Baas”.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

1958. gada decembrī Tikrītā nogalināja vienu no ģenerāļa Kāsema tuvākajiem līdzgaitniekiem. Viena no vēlāk izplatītajām versijām pauž, ka tas bijis Sadāma roku darbs, ko viņš veicis tēvoča Heirallāha uzdevumā. Katrā ziņā Sadāmu arestēja saistībā ar aizdomām tieši par šo noziegumu, viņš pavadīja cietumā aptuveni pusgadu, taču neizdevās gūt pietiekamus pierādījumus viņa vainai, tāpēc viņš jau drīz iznāca brīvībā.

Iespējams, tieši tad arī Sadāms saprata, ka ideoloģiskos pretiniekus, ja esi viņus sagūstījis, nekādā gadījumā nedrīkst atlaist, viņi katrā ziņā jālikvidē, pat tajā gadījumā, ja nav pierādīta viņu vaina noziegumos. Ģenerālis Kāsems bija pieļāvis nesaprātīgi liberālu vaļību, kuras dēļ jau 1959. gada oktobrī Sadāms piedalījās atentātā, kas bija vērsts tieši pret viņu, Kāsemu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šis būtībā ir viens no aizraujošākajiem stāstiem topošā Irākas diktatora biogrāfijā. Atentātā pret ģenerāli Sadāmam bija atvēlēta svarīga loma. Viņš atradās slēpnī. Taču visatbildīgākajā mirklī neizturēja nervi, un Sadāms pēkšņi atklāja uguni pa braucošo Kāsema mašīnu. Šoferi un ģenerāļa adjutantu nogalināja, taču Kāsems paspēja paslēpties uz mašīnas grīdas un palika neskarts. Savukārt apšaudē ar ģenerāļa apsardzi pašu Sadāmu ievainoja kājā. Vēlāk viņš pats sev veica operāciju, ar kabatnazi izmakarējot no kājas laukā lodi, nakts tumsā pārpeldēja krāčaino Tigru, pārģērbās par beduīnu un ēzeļa mugurā, kuru kaut kur bija nozadzis, aizbēga vispirms uz Sīriju, bet no turienes uz Ēģipti, kur bija izvietojies arābu nacionālistiskās kustības centrs.

Mūsdienās pētnieki gan noskaidrojuši, ka atentātu pret Kāsemu bija ieplānojusi ASV CIP, jo amerikāņus neapmierināja Kāsema labās attiecības ar PSRS. 1961. gada decembrī Irākas militārais tribunāls aizmuguriski piesprieda Sadāmam nāves sodu (pirmo).
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.