Foto – Fotolia/Piotr Marcinski

Strīdīgais arbūzs: tūska no tā var saglabāties pat pāris mēnešu! Kāda tipa cilvēkiem īpaši jāpiesargās 0

Septembrī veikalu plaukti pilni ar pasaulē lielākajām ogām – arbūziem. Daudzi uzskata, ka jāizmanto iespēja un tie obligāti jāēd, jo, kā zināms, arbūza sastāvā 80% ir ūdens, kas izskaidro tā spēju attīrīt organismu un izvadīt no tā sārņus. Turklāt, ja trāpās nopirkt saldu arbūzu, tas ir arī dikten gards. Bet reti kurš zina, ka arbūzu ēšana var radīt ķermenī tūsku.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Latvijas Holistiskās medicīnas un naturopātijas asociācijas Ājurvēdas sekcijas vadītāja, SIA “Aparmita” direktore Ilona Ābele-Šrenka atgādina, ka ar arbūziem pēc ajūrvēdas nevajadzētu aizrauties, turklāt jo īpaši tiem cilvēkiem, kuriem ir tā saucamais kaphas (ūdens un zemes) pamattips. Arī pārējiem – vatai (gaisam un ēteram) un pittai (ugunij un ūdenim) – vairāk kā vienu, divas šķēles arbūza dienā nevajadzētu apēst.

Kaphas pamattipam arbūzs nav ieteicams tamdēļ, ka šiem cilvēkiem ir tendence uz tūsku, gļotu veidošanos un tieši arbūzs to vēl vairāk pastiprinās.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Par to, vai arbūzs tik tiešām veicina tūskas rašanos, vislabāk var pārliecināties sievietes, izmērot savu kāju augšstilbu apkārtmēru pirms arbūza apēšanas, kā arī nākamajā dienā, un šos rādītājus salīdzināt,” uzsver Ilona Ābele-Šrenka. „Jo reti ir tā, ka tiek apēsta viena arbūza šķēlīte – parasti tiek notiesāts diezgan daudz, reizēm pat pusarbūzs, dažkārt var būt pat vēl vairāk. Un tādējādi liekais šķidrums, kura veidošanās mehānismu “palaiž” arbūzs, uzkrājas organismā. Ja, izmērot augšstilbu, nākas secināt, ka pēc arbūza apēšanas tā apjoms palielinājies, svarīgi pasekot arī tam, kā tūska saglabāsies – reizēm tas var ilgt pat pāris mēnešus. Tāpēc iedomātais labums no arbūza, ka tas skalo organismu, var būt diezgan mānīgs.

Savukārt tiem, kuriem no arbūza tūska neveidojas, jāatceras, ka šo lielo ogu nevajadzētu ēst situācijās, ja ir iesnas vai klepus ar gļotu izdalīšanos, jo tas problēmu vēl vairāk pastiprinās.”

Pati Ilona Ābele-Šrenka, kuras organismā ir diezgan daudz no kaphas, ar arbūzu pamielojas vien tad, kad to ļoti gribas, bet arī tādās situācijās apēd vienu nelielu šķēlīti, gūst no tās savu baudījumu, un ar to arī viņai pietiekot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.