Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Cik ilgi lietot omega-3 preparātus? 0

“Cik ilgi drīkst lietot jūras produktu omega-3 preparātus?” Aija Bergholde Skrundā

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
Kokteilis
VIDEO. Karaliskā sveiciena vietā sūdi! Anglijas godasardzes zirgs nokārtojas Trampa priekšā
Lasīt citas ziņas

Omega-3 taukskābes ir gan augu (sēklu, riekstu, augu eļļu), gan jūras produktu (trekno jūras zivju, mencu aknu) izcelsmes uzturvielas.

Svarīgākās omega-3 taukskābes, ar ko īpaši bagātas zivis, ir DHS un EPS, savukārt tās ir būtiska mūsu organisma šūnu sastāvdaļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja ikdienas uzturā zivis, olīveļļa, rapšu vai linsēklu eļļa netiek iekļauta, omega-3 taukskābes ieteicams uzņemt ar uztura bagātinātājiem, jo zinātniskie pētījumi ir pārliecinoši pierādījuši šo taukskābju labvēlīgo iedarbību uz sirds un asinsvadu sistēmu, smadzenēm un redzi. Turklāt omega-3 preparātus drīkst lietot bez pārtraukuma, it īpaši gados veci cilvēki, jo viņu organisma šūnu dzīvības procesi palēninās un uzturvielas no pārtikas produktiem uzsūcas nepilnīgāk.

– Jauni ļaudis sākuši ēst krietni daudzveidīgāk, un arī organisma bioķīmiskās norises ir aktīvākas, tāpēc viņi papildus omega-3 taukskābes var lietot 2–3 mēnešu kursu veidā. Tomēr nekas ļauns nenotiek, ja pārtraukuma starp tiem nav. Šo uzturvielu nav iespējams pārdozēt, un tai nav nekādu blakusparādību, – iedrošina “Apotheka” farmaceite Ivanda Krastiņa.

Lai organisms saņemtu diennaktī ieteicamo omega-3 daudzumu, jālieto preparāta ražotāja noteiktā deva. Optimāls daudzums ir 1 grams. To var aizstāt ar treknām, bet ne sāļām zivīm, ko ēdienkartē iekļauj 2–3 reizes nedēļā. Krila eļļai deva parasti ir mazāka nekā zivju eļļas preparātiem, jo tajā omega-3 koncentrācija ir augstāka un tā organismā uzsūcas ātrāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.