Foto: Shutterstock

Ko pacients stāsta pacientam 6

Epsorīna reklamēšanas kampaņā iesaistījusies arī Hepatīta biedrība. Internetā ikviens var noskatīties un lasīt tās vadītājas Olitas Mengotes stāstu, ka jau mēnesi pēc epsorīna lietošanas tiks konstatēti labāki aknu analīžu rādītāji. Aknu cirozes slimnieks, atturoties no alkohola lietošanas, nodzīvošot vēl daudzus, pat 10 – 20 gadus. Hepatologi brīnoties, ka C hepatīta slimniekiem, kas lieto epsorīnu, divu gadu laikā asins analīzes kļūstot normālas. Kāds pacients 70 gadu vecumā, lietodams šo uztura bagātinātāju, skrienot gluži kā jauneklis, esot spēka un enerģijas pilns.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Kad zvanu uz Hepatīta biedrību, lai gūtu apstiprinājumu, ka uz epsorīnu patiešām var paļauties arī nopietnas slimības gadījumā, tās pārstāvis Kristaps Kaugurs man neizrāda pretimnākšanu, lai palīdzētu sazināties ar O. Mengoti.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane pieļauj iespēju izvērtēt O. Mengotes izteikumus saistībā ar epsorīna ārstnieciskajām īpašībām. Pagaidām tas nav darīts arī attiecībā par materiāliem, kuros iesaistīts Juris Kulakovs un citas personības. Viņa atzīst, ka rakstus vai cita veida materiālus, kur cilvēki pauž savu attieksmi, grūti pierādīt kā reklāmu, jo nevienam nav aizliegts paust savu viedokli. Lai konkrētus izteikumus atzītu par reklāmu, jābūt pierādījumiem, ka persona vai portāls, kas to izvietojis, guvis materiālu labumu.

Tikai kā papildu līdzeklis

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaut vērsos pie vairākiem hepatologiem, tā arī neizdevās atrast ārstu, kurš apliecinātu epsorīna brīnumaino iedarbību. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas vadītājs Aleksejs Derovs apšauba, ka šis uztura bagātinātājs varētu dot būtisku uzlabojumu aknu cirozes gadījumā. “Šai slimībai ir divas stadijas: kompensētā, kas, nelietojot alkoholu, ilgst apmēram deviņarpus gadus, un dekompensētā, kad var palīdzēt vienīgi aknu transplantācija, nevis uztura bagātinātāji, jo aknu šūnu vietu aizņem saistaudi.” Ārsts atzīst, ka par epsorīna pozitīvo ietekmi uz aknām neko nav dzirdējis, taču, izpētot tā sastāvu, par vērtīgāko tajā atzīst aminoskābes un B grupas vitamīnus, kas patiesi var nedaudz uzlabot aknu funkcijas.

Arī habilitēta medicīnas doktore, RSU profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” hepatoloģijas bloka vadītāja Ludmila Vīksna neesot dzirdējusi “par satriecoši pozitīviem epsorīna lietošanas rezultātiem”. “Mēs Latvijas Infektologu un hepatologu asociācijā neesam runājuši par šo līdzekli, jo vairākums no tam piedēvētajām īpašībām ir vispārēja rakstura, piemēram, ieteikums lietot neirastēnijas, neirozes, arteriālās hipotensijas, dzimumsfēras funkciju traucējumu, alkohola intoksikācijas un tamlīdzīgos gadījumos. Iespējams, tam šis līdzeklis ir efektīvs, bet, lai saistītu tā iedarbību ar aknu funkciju uzlabošanu, nepieciešami pārliecinoši pētījumu dati,” uzsver profesore.

Kad lūdzu nosaukt ārstus, kuri varētu apliecināt epsorīna iedarbīgumu, A. Grīnfohs pēc neilga pārdomu brīža minēja vienīgi Latvijas Infektoloģijas centra hepatoloģi Ņinu Sumļaņinovu.

“Agrāk par epsorīnu nezināju, taču pacientiem, kuri to bija lietojuši pēc pašu iniciatīvas, esmu novērojusi labākus analīžu rezultātus. Tas ir labs imūnās sistēmas spēcinātājs, bet var noderēt tikai kā papildu līdzeklis ārstēšanā. Vīrusus ar šo preparātu iznīcināt nav iespējams, un arī aknu cirozes gadījumā epsorīns neglābs,” man saka Ņ. Sumļaņinova.

Dakterīšus uz salām nevar aizvest…

“Diemžēl, lai reģistrētu uztura bagātinātāju, nav vajadzīgi nopietni pētījumi, bet tikai nauda,” norāda ārsts Aleksejs Derovs un iesaka būt piesardzīgiem pret preparātiem, kuri jāpasūta no izplatītāja. Ja produktu tirgo aptiekās, tā pircējam ir zināma kvalitātes garantija.

Epsorīnu var iegādāties tikai aptuveni desmit neatkarīgajās aptiekās Latvijā. Galvenais produkta izplatīšanas veids ir piegāde pēc pasūtījuma internetā vai pa tālruni. “Lielajiem aptieku tīkliem ir savas prasības pret reklāmas budžetu, lai produktu pirktu. Mums, mazam Latvijas uzņēmumam, tik lielas naudas nav. Nevēlamies pārmērīgi sadārdzināt produktu pircējam,” situāciju skaidro A. Grīnhofs. Viņš arī apliecina, ka daudzi ārsti ir skeptiski noskaņoti pret epsorīnu. “Mums nav tik daudz naudas, par kuru aizvest dakterīšus uz konferenci Kaimanu salās,” viņš nopūšas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.