* 0

Diabētu mēdz dēvēt par modernās sabiedrības problēmu – darbi kļūs mazkustīgi, bet uzturs viegli pieejams. Jo bagātāka valsts, jo vairāk slimnieku. Piemēram, Šanhajā veiktais pētījums parāda, ka saslimstības pieaugums atbilst aptaukojušos cilvēku skaita pieaugumam. Tas savukārt saistīts ar ātrās ēdināšanas uzņēmumu un automašīnu skaita palienināšanos.

Reklāma
Reklāma

*

Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Diabēts parasti sākas nemanāmi, bez īpašām pazīmēm – cilvēks var slimot ar viegli paaugstinātu cukura līmeni pat desmit gadu un to nezināt. Tāpēc svarīgi profilaktiskos nolūkos vismaz reizi gadā doties uz pārbaudēm. Pēc 45 gadu vecuma to ieteicams darīt visiem, taču cilvēkiem ar lieko svaru – arī agrāk, jau bērnībā.

*

Vēlu atklāta otrā tipa diabēta sekas var būt ļoti nopietnas:

CITI ŠOBRĪD LASA

sirds un asinsvadu slimības – infarkts, insults;

redzes zaudējums;

nieru nepietiekamība;

kāju amputācija.

Tomēr, atbilstīgi ārstējot, visas šīs komplikācijas var novērst.

*

Ir vairāki veidi, kā to ārstēt:

diēta;

diēta un tabletes;

diēta, tabletes un insulīna injekcijas;

diēta un insulīna injekcijas.

Atšķirībā no pirmā tipa, kura būtiskākā ārstēšana ir insulīna injekcijas, otrā tipa diabēta slimniekiem galvenais ir ievērot diētu, samazināt svaru un palielināt fizisko aktivitāti. Laikus atklājot slimību un nekavējoties ievērojot veselīgu dzīvesveidu, otrā tipa diabētu iespējams apturēt – nevajadzēs izmantot zāles. Taču, slimībai progresējot, nereti var nākties lietot insulīnu.

*

Tabletes nesatur insulīnu. Tās dažādos veidos uzlabo organisma spējas izmantot paša saražoto hormonu. Vieni medikamenti veicina tā sekrēciju jeb ražošanu, otrie paaugstina organisma spēju pilnīgāk izmantot pat nelielu insulīna daudzumu, trešie samazina cukura uzsūkšanos zarnās. Ir pacienti, kuriem jālieto gan tabletes, gan insulīns, citiem – tikai insulīns. Tomēr jebkurā gadījumā būtiski, lai slimnieks censtos ievērot veselīga uztura principus un nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm.

*

Uzturā jāierobežo produkti, kas satur slēptos taukus, – gaļa, tās izstrādājumi (it īpaši desas un kūpinājumi), treknie sieri. Šie produkti tiešā veidā nepaaugstina cukura līmeni asinīs, bet satur daudz kaloriju, veicina lieko svaru un tauku nepareizu vielmaiņu.

Reklāma
Reklāma

Jāievēro mērenība taukvielu (eļļas, sviesta, krējuma, margarīna) un alkohola lietošanā. Starp ēdienreizēm jāizvēlas veselīgas uzkodas vai dzērieni, piemēram, bezpiedevu jogurts, dārzeņi, kefīrs. Našķi (pīrāgi, cepumi, šokolāde un līdzīgi produkti) jāēd niecīgos daudzumos un iespējami retāk.

*

Ārsti mēdz teikt, ka grūtākais šķērslis šajā gadījumā ir apetīte. Pacientam jācīnās pašam ar sevi, lai sāktu ēst mazāk un veselīgāk. Reizēm tas ir īpaši grūti, un, lai iemācītos to kontrolēt, noder psihoterapeita konsultācija.

*

Slimniekiem ar lielu lieko svaru mēdz veikt arī operāciju, kurā samazina kuņģa tilpumu. Pēc tās cilvēks var ieēst maz un ātri notievē. Visbiežāk strauji uzlabojas arī cukura līmenis asinīs un nereti otrā tipa diabēta ārstēšanā vairs nav vajadzīgi medikamenti.

36,6 °C konsultante UNA GAILIŠA, endokrinoloģe

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.