Foto – Shutterstock

Vienīgās zāles − bezglutēna diēta 0


Celiakijas slimnieka veselības pamats ir stingra bezglutēna diēta visa mūža garumā – atteikšanās no glutēnu saturošajiem kviešiem, rudziem, miežiem un pārtikas produktiem, kas tos satur. Uzturā nedrīkst lietot lielāko daļu graudu un makaronu izstrādājumus.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Lielākajai daļai cilvēku šī diēta palīdz apturēt simptomus, sadziedēt bojātās vietas zarnās un pasargā no tālākiem zarnu bojājumiem. Rezultāts parādās dažu dienu laikā pēc diētas uzsākšanas. Pieaugušajiem tievās zarnas audu sadziedēšana var prasīt vairākus gadus. Organismā nonākot pavisam nelielam daudzumam glutēna, tas var bojāt tievo zarnu.

Ja diēta nepalīdz

Ja diēta nepalīdz, biežākais iemesls ir tādu pārtikas produktu lietošana, kuru sastāvā tomēr ir glutēna daļiņas. Slēptie glutēna avoti bieži vien ir pārtikas piedevas, piemēram, modificētā pārtikas ciete, konservanti, stabilizatori, kas iegūti no graudiem, cīsiņi un desas, žāvējumi ar E piedevām, jebkuri gaļas un zivju pusfabrikāti, majonēze, sojas mērce, citas mērces, zivju konservi tomātu mērcē, buljona kubiciņi, garšvielu maisījumi, jogurti, biezpiena sieriņi, šokolāde, karameles, jebkuri saldumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Veikalā droši var pirkt produktus ar pārsvītrotas vārpas zīmi. Šāds produkts noteikti nesatur glutēnu!

Glutēns ir arī medicīnisko preparātu sastāvā, tāpēc pacientam pirms kāda medikamenta lietošanas jāpārliecinās, ka tas nesatur glutēnu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.