Ājurvēdas speciālists no Indijas veic relaksējošu masāžu ar ārstnieciskām eļļām.
Ājurvēdas speciālists no Indijas veic relaksējošu masāžu ar ārstnieciskām eļļām.
Foto – Karīna Miezāja

Ar ko Jaunķemeri atšķiras un lepojas 0

Rehabilitācijas centrs ir slavens ar ārstnieciskajām dūņām, ko iegūst netālajā Slokas ezeram piegulošajā purvā. Unikālo bioloģiski aktīvo dabas produktu galvenokārt izmanto vannās un aplikācijās. Par dūņu labvēlīgo ietekmi uz visu organismu droši vien zina ikviens. Tās veicina iekaisuma uzsūkšanos, mazina sāpes, novērš tūsku, uzlabo skābekļa un barības vielu piegādi katrai šūnai, stiprina imunitāti, sekmē ādas attīrīšanos un organisma atjaunošanās procesus. Tādēļ dūņas izmanto pret ļoti dažādām kaitēm, piemēram, locītavu, muguras un spranda sāpēm, psoriāzi, ekzēmu, pinnēm, celulītu un elpošanas ceļu slimībām.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Mazāk dzirdēts fakts, ka tiek gatavotas arī dūņu biksītes, vaginālie un rektālie tamponi sievietēm un vīriešiem, kam ir grūtības ieņemt bērniņu. Savulaik ar to nodarbojusies atsevišķa nodaļa un cerībā tikt pie ilgi gaidītā mazulīša uz Jaunķemeriem braukuši pacienti no visas Padomju Savienības. Mūsdienās gan ārstniecības metode savu popularitāti ir zaudējusi, jo radītas citas, kas sniedz ātrāku rezultātu, piemēram, mākslīgā apaugļošana.

Rehabilitācijas centram ir trīs minerālūdens urbumi. Broma minerālūdens ir ļoti koncentrēts, tādēļ nav paredzēts iekšķīgai lietošanai. To izmanto vannās, kas atslābina muskuļus un nomierina stresa novārdzinātus pacientus. Savukārt minerālūdens, kas satur nātrija hlorīdu, ir tikai dzeršanai. Trešā, ar sērūdeņradi bagātīgā ūdens smaka nedaudz atgādina puvušas olas, toties tas efektīvi uzlabo locītavu un ādas veselību. To mazā daudzumā var dzert, tomēr visbiežāk izmanto vannām. Par Ķemeru sērūdeņraža avotiem no paaudzes paaudzē tiek nodota teika. Savulaik jūras līcī esot gājis bojā burukuģis, un tikai vienam jūrniekam izdevies izglābties. Pēc ilgākas maldīšanās pa piekrastes mežiem viņam iekodusi čūska. Nelaimīgais sāpju un slāpju mocīts gulējis krūmu biezoknī un gatavojies mirt, līdz sadzirdējis, ka kaut kur netālu tek ūdens. Ar pēdējiem spēkiem aizrāpojis līdz avotiņam, padzēries vēso ūdeni, lai remdētu sāpes, ielicis tajā čūskas sadzelto roku un aizmidzis. Atmostoties apjautis, ka spēki sākuši atgriezties. Nokļuvis pie cilvēkiem, viņš izstāstījis par veselības avotu, un ļaudis to sākuši izmantot dziedniecībai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dūņu un minerālūdens procedūras ir iekļautas ikvienā rehabilitācijas centra veselības uzlabošanas programmā.

“Mums ir ergoterapijas nodaļa, šķiet, vienīgā, kas atrodas devītajā stāvā. Šeit ierodas pacienti ar funkcionāliem traucējumiem pēc pārciesta insulta, smagas slimības vai traumas. Ergoterapeits palīdz pacientam atgūt vai apgūt prasmes, kas ļauj būt neatkarīgam no citiem. Cilvēks iemācās pastāvīgi nomazgāties, apģērbties un pagatavot ēdienu. Nodaļu tik augstu iekārtojām ar simbolisku domu. Cilvēks ratiņkrēslā uz citiem skatās no apakšas, bet no ergoterapijas nodaļas logiem viņš var uz pasauli paraudzīties it kā no putna lidojuma. Tas psiholoģiski ir ļoti motivējoši.” Taču ergoterapeiti sniedz praktiskus, veselību veicinošus ieteikumus arī pacientiem bez funkcionāliem traucējumiem, piemēram, kā pareizi iekārtot darba vidi, kā saudzēt muguras veselību, strādājot ar datoru.

No ergoterapijas nodaļas balkona tiešām paveras skaists skats – zilas debesis, šķietami nebeidzams skujkoku mežs un sakopts pagalms. Tā centrā ir Sajūtu taka, pa kuru pacienti dodas pastaigāties basām kājām, zem tām izbaudot trīs atšķirīgus segumus: oļus, skujas un čiekurus. Tas ir ļoti veselīgi, jo maigi aktivē pēdās esošos nervu galus, labvēlīgi ietekmējot visu organismu. Ne velti ķīniešu tradicionālajā medicīnā uzskata – ar adatām stimulējot noteiktus punktus, iespējams uzlabot ar tiem saistīto iekšējo orgānu darbību.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.