Foto-Ilze Pētersone

Kefīrs no mandeļu piena un Indijas riekstiem 0


Edgars Sanders ir viens no “Raw Garden” pavāriem, kuram pārliecība un vaļasprieks apvienojušies ar ikdienas darbu. Pirms diviem gadiem, kad, saskatījies filmas un raidījumus par dzīvo radību mocībām un nogalināšanu cilvēku pārtikas vajadzībai, viņš vienā jaukā vakarā ņēmis un atteicies no visiem dzīvnieku valsts produktiem – gaļas, zivīm, olām, piena produktiem un medus. “Par vegānu kļuvu tieši pārliecības dēļ – tā bija kā pamošanās, jo primārais man nav veselība, bet nenogalināt dzīvniekus,” skaidro Edgars. Pirmo mēnesi atceras kā diezgan bargu pārbaudījuma laiku – organisms protestējis, radušās veselības problēmas, reiboņi, vēdersāpes u. c. Taču pēc tam sākuši parādīties labumi – liels enerģijas pieplūdums, apziņa, ka saņem to, ko tev vajag, precīza vēdera izeja utt. Arī alkoholu un cigaretes uzņēmīgais puisis atmetis ar vienu rāvienu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Tagad viņš smaidīgs un darbīgs rosās pa veselīgās ēstuves virtuvi un stāsta, ka šādā restorānā pavāram kļūt par vegānu ir tīrā izprieca. Zāles pārzine atnāk ar pasūtījumu sarakstu, starp kuriem arī aukstā zupa. Bez vārītām olām šajā ēdienā varētu iztikt, bet bez kefīra? Edgars piekrīt – aukstās zupas ideja esot bietēs un kefīrā, bietes šeit marinē citrona sulā ar nedaudz sāls, bet kefīru gatavo no mandeļu piena bez cukura, samaltiem Indijas riekstiem un citrona sulas, šad un tad pieliekot arī pienskābās baktērijas. Līdzīgi varot pagatavot krējumu – no izmērcētiem Indijas riekstiem, kas sablenderēti krējumīgā masā ar ūdeni, citrona sulu, pipariem un sāli. Vēl vienkāršāk ir nopirkt lielveikalā auzu pārslu krējumu, sēņu mērce drusku garšos pēc auzām, taču būs no veselīgā plaukta. Edgars varētu stāstīt vēl ilgi, kā ierastos produktus aizvietot ar augu valsts piedāvājumu.

Tradicionālo Latvijas garšu cienītājam būs ko iebilst, taču Edgars ir gana rūdīts sarunās. “Visi pēkšņi kļūst par uztura speciālistiem un prasa – kā uzņemšu olbaltumvielas, vai zinot, ka bez biezpiena uzturā man būs slikta atmiņa un vēl visādu sviestu, kas patiesībā ir jau novecojusi informācija,” viņš aizsvilstas un piebilst: “Ja viņi kaut nedaudz palasītu par veselīgu pārtiku vai tikai ieklausītos…”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.