Foto: Vlad Siaber/Shutterstock

Esmu dzirdējis, ka mušmires var ēst, tikai kārtīgi jānovāra. 0

Esmu dzirdējis, ka var ēst visas sēnes, arī mušmires, ja vien tās kārtīgi novāra. Vai tā ir? Jānis Olainē

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Turiet ciet savu muti!” Veidemane, satraucoties par Maestro, iekuļas publiskā strīdā
Bijušais diplomāts: Savulaik līdzīgu kļūdu pieļāva Raimonds Pauls. Tautā mīlētais komponists nespēja pretoties lielas naudas vilinājumam 91
“Beidzot arī Latvijā tas ir noticis! Nē, garšo pēc plastmasas!” Vietējie gardēži pretrunīgi vērtē revolūciju veikalu plauktos
Lasīt citas ziņas

Atbild Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba: “Nē, tā nav! Visbīstamākās no Latvijas sēnēm ir zaļās un baltās mušmires, kas satur amatoksīnus, kas izraisa aknu šūnu bojāeju. Arī sēnes termiski apstrādājot, novārot, toksīni neizzūd. Lietojot uzturā šīs indīgās sēnes, iespēja aiziet bojā ir visai augsta, jo pirmie saindēšanās simptomi – slikta dūša, vemšana, caureja – parādās tikai pēc trim četrām vai pat astoņām stundām. Pēc tam seko miera periods, kad pašsajūta it kā uzlabojas, bet otrajā trešajā dienā sākas nopietni aknu un nieru bojājumi.

Ja radušās aizdomas, ka apēsta zaļā vai baltā mušmire, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.