Foto: Shutterstock

Vieni uzreiz pēc izkarsēšanās skrien aukstā ūdenī, citi iet dzesēties tikai pēc pirmās pēršanās. Kā ir pareizi? 0

Viss atkarīgs no tā, ko vēlamies panākt. Laiks, ko vienā reizē spējam pavadīt karstumā, ir ierobežots. Tādēļ procedūra jāatkārto. Izdalās sviedri, ceļas ķermeņa iekšējā temperatūra – šādi organisms aizsargājas pret pārkaršanu. Te nu parādās ārstnieciskais efekts. Ķermeni vēlas dabūt karstāku un karstāku, organisms pretojas un svīst. Ir grūti, bet tas cīnās.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Ja iet pirtī desmit reizes pa brīsniņam, sakarst lēnām. Lai varētu izturēt tik ilgu procesu, bremzētu svīšanas intensitāti, pa vidu mazliet atdzesējas.

Cik svarīgi pietiekami izkarst un atdzesēties? Vai citādi tiks ļaunums veselībai?

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzreiz nekas slikts nenotiks, tomēr arī labuma nebūs. Ja pietiekami sakarst un adekvāti atdziest, var pilnīgāk izmantot visus pirts procedūras labumus. Karsēšanos un dzesēšanos var uztvert arī kā termoregulācijas sistēmas treniņu ar dažādu intensitāti.

Kā pareizi atdzesēties? Vai aukstā ūdenī jāmērcē arī galva?

Tā gan. Pēc izkarsēšanās iegremdējas aukstā ūdenī, lai pazeminātu, izlīdzinātu temperatūru. Tātad nebūtu vēlams atstāt ārā kādu ķermeņa daļu. Nevienādās temperatūras zonas var radīt papildu slodzi organismam. Pirts karstumā taču arī esam pilnībā, neiebāžam pa durvīm tikai kāju vai galvu! Protams, ja saveidota frizūra un nākamajā dienā jādodas uz teātri, šajā pirts reizē var atdzesēties, negremdējot galvu ūdenī, nekas šausmīgs nenotiks.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.