Foto – Shutterstock

Paaugstināts zemā blīvuma holesterīns? Jāēd klijas un ķiploki 0

Man ir paaugstināts sliktā jeb zemā blīvuma holesterīna līmenis asinīs. Kā to samazināt, nelietojot zāles. Man ir 50 gadi. 
Antra Aizkrauklē

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šīs trīs zodiaka zīmes savu veiksmi nesaņem tāpat vien: tā atnāks kaut kad vēlāk 1
“Es esmu tev līdzās…” 5 pazīmes, ka tavi mīļie no aizsaules joprojām ir tuvumā un sargā
TV24
Tramps izvirza ultimātu Ukrainai: nekavējoties jāpārtrauc uguns esošajā frontes līnijā
Lasīt citas ziņas

Atbild Rīgas Stradiņa universitātes uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš: “Svarīgi izvairīties no pārtikas produktiem, kas palielina sliktā holesterīna daudzumu organismā: olām un sviesta, treknajiem sieriem, šķiņķa, desām, aknām un nierēm. Gaļu ieteicams ēst ne biežāk kā divas reizes nedēļā, tās vietā labāk izvēlēties zivis vai vistas gaļu (bez ādas).

Lielāks uzsvars uzturā liekams uz balastvielām, tās satur dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti. Tās kavē holesterīna uzsūkšanos, veidošanos un izgulsnēšanos. Dienā būtu jāapēd vismaz puskilograms, bet labāk – vesels kilograms dārzeņu. Uzturā jālieto arī klijas, auzu pārslas, lēcas un rupja maluma maize. Ķiplokos ir fitoncīdi, kas mazina holesterīna daudzumu asinīs. Taču, lai tas notiktu, ķiploki jāēd vismaz divus mēnešus pēc kārtas – pa vienai īkšķa gala lieluma daiviņai dienā. Var lietot arī ķiploka kapsulas, taču tajās vērtīgo vielu ir vairākas reizes mazāk nekā pašā ķiplokā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.