Foto – Shutterstock

Ko darīt 
 0

Ģimenes ārstes Ilmas Bušmanes padoms profilaksei, lai kontrolētu savu asinsspiedienu, ir vienkāršs: – Pareizs uzturs, ikdienas fiziskās aktivitātes, kas tiek darītas ar prieku, un pilnvērtīga atpūta. Samazinoties stresa situācijām, par 43–50% samazinās iespējamo sirdslēkmju skaits. Pētījumi liecina, ka uzturā pārāk maz lietojam zivis, svaigus dārzeņus, uzturs ir vienveidīgs.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Pirmais solis – dažādot ikdienas maltītes. Ja cilvēks ik dienu ēd vienu un to pašu, piemēram, kartupeļus, nedēļas beigās viņš jau var apēst divtik vairāk šā ēdiena. Tātad jāēd pēc iespējas daudzveidīgāk. Mazāk ceptu, bet vairāk vārītu vai tvaicētu dārzeņu. Tomāti vasarā, nevis ziemā.

Pērkot svešzemju augļus, vēlams zināt, vai eksportētājvalstī tiem ir ražas laiks, jo augļu un dārzeņu nogatavināšanai un transportēšanai izmanto ķīmiskos preparātus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar dažādām garšvielām un garšaugiem var mazināt sāls patēriņu. Tā dēvētais slēptais sāls ir arī maizē, jebkuros pusfabrikātos, desās, aknu pastētēs, konservējumos, sāļos un arī saldos cepumos, buljona kubiciņos, sausajās zupās un ātri pagatavojamās putrās. Ieteicamā sāls deva ir 2,3 mg, bet hipertensijas pacientiem – 1,5 mg dienā. Gados vecākiem cilvēkiem mazinās garšas sajūta, un bieži vien sāls tiek kaisīts ēdienā pirms nogaršošanas.

Ikdienas maltītē jābūt pilngraudu produktiem – rupja maluma miltiem, pastām, neapstrādātiem graudaugiem un auzu pārslām.

Gaļas izvēlē priekšroka dodama labai putnu gaļai un sarkanajai jeb liellopu gaļai, liesai cūkgaļai vai jēra gaļai. Uzturā jāsamazina dzīvnieku valsts tauki: sviests, speķis, olas dzeltenums, trekns siers un gaļa.

Kafija ir brīnišķīgs antioksidantu avots, tā arī uzlabo gremošanu, taču šķīstošā kafija ir ķīmisks produkts. Labāk mazāk, bet kvalitatīvāk.

Ar pievēršanos fiziskajām aktivitātēm nav jāsaprot – vairāk darba dārzā vai mājas uzkopšanā. Sirds un asinsvadu veselībai vajadzīgas dinamiskas slodzes, tāpēc jāatvēl laiks staigāšanai, riteņbraukšanai, turklāt pēc pastaigas labāk nāk miegs. Ja cilvēks nav izgulējies, viņam gandrīz vienmēr ir paaugstināts asinsspiediens un viņš jutīgāk reaģē.

Sirds un asinsvadu veselības riska faktori


• Paaugstināts arteriālais asinsspiediens

• Smēķēšana

• Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs

• Palielināts ķermeņa svars

• Nepietiekama fiziskā aktivitāte

• Cukura diabēts

• Nepareizs uzturs

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.