Foto – Shutterstock

Desmit reižu mazāk kaloriju, lietojot stēviju cukura vietā 0

“Kaloriju mazināšanas un veselības uzlabošanas nolūkos esmu nolēmusi mazināt cukura patēriņu. Bet nezinu, kā sev iemīļotas receptes, piemēram, kakao brauniju, var pagatavot bez cukura. Esmu dzirdējusi, ka dabisks bezkaloriju cukura aizvietotājs ir stēvijas augs. Kā var aizvietot, piemēram, glāzi cukura, ar šo augu, lai nemainītos braunija konsistence? Vai labāk izmantot stēvijas pulveri, tabletes vai šķidrā veidā?”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

“Lai dažādu konditorejas produktu gatavošanā aizstātu cukuru ar dabīgo saldinātāju stēviju, svarīgi ņemt vērā vairākus nosacījumus. Pirmkārt, stēvijas glikozīds ir aptuveni 200 reižu saldāks nekā cukurs, tāpēc būs nepieciešams izmantot mazāku produkta daudzumu. Otrkārt, iegādājoties stēviju, rūpīgi jāizpēta produkta marķējumā sniegtā informācija par saldinātāja sastāvu. Lielā daļā produktu stēvija nav galvenā sastāvdaļa, bet ierindojas aiz citiem saldinātājiem, piemēram, eritrola, kurš ir pat mazāk salds par cukuru. Lai aizstātu 1 glāzi cukura (200 g), būs nepieciešami aptuveni 20 g šāda produkta. Toties, ja būsiet iegādājušies stēvijas koncentrātu (100% stēvijas glikozīda), cukura glāzes aizstāšanai būs nepieciešama aptuveni pustējkarote šā produkta,” skaidro OnPlate uztura speciāliste Tatjana Tepo.

“Treškārt, tā kā saldināšanai tiks izmantots mazāks produkta tilpums, nekā pievienojot cukuru, gatavošanas laikā būs jāpieliek kāds produkts, kas ļaus saglabāt gatavotā ēdiena apjomu. Uz katru receptē minēto glāzi cukura jāpievieno trešdaļa glāzes ar apjoma palielinātāju, piemēram, olas baltumu, jogurtu vai kādu receptē jau esošu sastāvdaļu. Ceturtkārt, ir svarīgi atcerēties – aizstājot cukuru ar stēviju, pagatavotais produkts būs blīvāks un smagāks, tādēļ iesaka pievienot vairāk cepamā pulvera.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izmantojot dažādus produktus ēdienu saldināšanai, nozīmīgi mainās to enerģētiskā vērtība (kaloriju daudzums), jo, piemēram, 1 glāze (200 g) cukura satur 800 kcal, bet 20 g saldinātāju maisījuma tikai 72 kcal, toties pustējkarote stēvijas saldinātāja kalorijas nesatur vispār.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.