Kad sāpes ir glābiņš 0

Dažs gatavs sev tīšuprāt nodarīt sāpes un pat  radīt miesas bojājumus, lai tikai nomāktu stresu. Uztraukums ir tik neizturams, ka sāpes šķiet glābiņš. Dažs knaiba sev kaklu – nereti tik stipri, ka paliek zilumi. Cits, nevienam nemanot, kož vaigā, līdz izveidojas gļotādas bojājumi. Vēl kāds plēš matus, plūkā skropstas vai uzacis. Smagākos gadījumos graiza rokas ar žileti, svilina ādu ar cigareti. Dermatologam ne vienmēr izdodas atklāt, ka pacients pats ir apskādējis ādu. Cilvēks to slēpj, jo ir kauns un bail, ka noturēs par nenormālu. Atceros, skolas laika draudzenei apakšdelmus klāja neskaitāmas taisnas rētiņas. Kad jautāju, kā tās radušās, viņa atbildēja – kaķis! Tikai vēlāk pamanīju, ka uz rokas bija iegriezta arī saulīte ar stariņiem. “Nemaz ne tik reti klienti nāk atbrīvoties no pašu radītām rētām. Rāda – plecu daļa un mugura, ciktāl ar pirkstiem var aizsniegt, vienās rētās un nokasījumos. Kur bijusi pumpiņa vai varbūt pat nav bijusi, brutāli ar nagiem izplēsts caurums! Skaidrs, lai saārstētu ādu, šādos gadījumos ar dermatologa palīdzību vien nepietiek. Varu, protams, izrakstīt smēri, sadziedēt bojājumus, taču nevaru nodrošināt, lai pacients sev nerada jaunus. Tas jau ir darbiņš psihologam vai psihiatram,” stāsta Ilze Jākobsone.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

“Dažs sabīstas vai apvainojas, kad iesaku aprunāties ar šādu speciālistu. Atbild – es taču neesmu traks! Viņam ir taisnība. Cilvēks noteikti nav jāizolē no sabiedrības četrās baltās sienās tāpēc, ka nespēj tikt galā ar emocijām. Psihologa konsultācijas vajadzīgas, lai sevi sakārtotu, izzinātu šā ieraduma iemeslus, iemācītos pārvarēt stresu un, pats galvenais, vairs nedarītu sev pāri. Biežāk gan cilvēks atviegloti nopūšas, sak, nojautu, ka kaut kas ar mani nav kārtībā, bet nezināju, pie kā vērsties.”

Daktere piebilst, ka pašizraisītu ādas bojājumu cēlonis var būt arī psihiski traucējumi, piemēram, tā dēvētie zoonotiskie murgi – halucinācijas, kas biežāk rodas gados veciem, vientuļiem cilvēkiem demences izraisītu smadzeņu bojājumu dēļ. Viņiem šķiet, ka zem ādas kaut kas rāpo, tādēļ cenšas to izplēst vai izgriezt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.