Trūkst pētījumu 0


“Kokosriekstu eļļa ir dabisks taukskābju avots. Tai mēģina piedēvēt dažādas dziedinošas spējas, piemēram, tā novēršot ar smadzeņu darbību saistītas slimības un vielmaiņas problēmas, taču šādiem apgalvojumiem nav zinātniska pamatojuma. Nav pētījumu, kuros būtu pētīta kokoseļļas tieša iedarbība uz noteiktām cilvēku grupām. Savukārt olīveļļas pozitīvie efekti ir pierādīti,” paskaidro uztura speciāliste.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

“Lasāms, ka kokosriekstu eļļa mazina iekaisumus un iznīcina mikrobus. Jā, iespējams, vienai no sastāvdaļām piemīt antimikrobu iedarbība, tomēr eļļa nesastāv tikai no šā elementa. Nebūtu pamatoti zāļu vietā lietot kokosriekstu eļļu un cerēt, ka tā organismā iznīdēs, piemēram, stafilokokus.”

Noteikti nevar apgalvot, ka kokoseļļa ir labāka par olīveļļu. Tas būtu līdzīgi, kā salīdzināt divus bērnus, – katram taču piemīt atšķirīgas īpašības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinātnieki runā par to, ka cilvēki mūsdienās uzņem diezgan daudz omega-6 taukskābju. Kokosriekstu eļļa nesatur nevienu no tām, tātad palīdz atšķaidīt pārējo eļļu iedarbību. Lai līdzsvarotu taukskābju dažādību, var lietot gan saulespuķu eļļu, riekstus, sēklas, gan kokosriekstu eļļu. Ikdie-nas uzturā vajag pamainīt kā produktus, tā arī eļļas.

Rafinēta vai nerafinēta?

Jo eļļa mazāk rafinēta, jo tā tuvāka sākotnējam sastāvam, mazāk pakļauta karsēšanai un citiem procesiem. Kokosriekstu eļļā nav īpaši daudz vitamīnu un antioksidantu, tāpēc rafinēšanas procesā nekas daudz netiek zaudēts. Pērkot eļļu, var pievērst uzmanību tās garšai. Ja vēlas just kokosriekstu piegaršu, jāizvēlas termiski neapstrādāts produkts, uz kura parasti rakstīts virgin vai extra virgin. Lai būtu neitrāla garša, jāpērk rafinēta eļļa.

Kokoseļļas mīnusi

➊ Lai gan kokosriekstu eļļa satur laurīnskābi un K, E vitamīnu, kas it kā pasargā ādu no brīvo radikāļu kaitējuma, to daudzums eļļā ir niecīgs.

➋ Kokosriekstu eļļa nesatur neaizstājamās taukskābes, tai ir zemāks dūmošanas slieksnis nekā olīveļļai vai rapšu eļļai. Tā noteikti nav ieteicama fritēšanai.

➌ Tā ir dārgāka par citām, iespējams, tāpēc, ka tai piedēvē gandrīz brīnumainas īpašības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.