Shutterstock ilustrācija

Atgūt elpu miegā 0


Smagos miega apnojas gadījumos rekomendē īrēt vai iegādāties tā dēvēto pozitīvā spiediena terapijas iekārtu, kas palīdz naktī elpot. “Tā darbojas pēc kompresora principa – gaisu zem neliela spiediena caur deguna masku padod elpceļos, notur tos vaļā. Cilvēki ir pateicīgi, jo jūtas možāk, nav saguruši. Vai kāds brīnās, ka jānēsā brilles?! Nē, taču. Brilles jau arī neko neārstē, vien palīdz saskatīt. Šis aparāts palīdz elpot. Turklāt veselībai turpmāk netiek kaitēts,” uzsver dakteris Svaža.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Tā ir visai dārga ierīce, maksā pustūkstoti, tomēr daudziem esot vienīgais glābiņš. Kā gan lai dzīvo trolejbusa vadītājs, kurš nakts miega apnojas dēļ dienā iemieg pie stūres? Vai arī šoferis, kurš pārvadā cisternu ar gāzi un piepeši attopas pretējā joslā, jo iesnaudies? Nerunājot nemaz par riskiem iedzīvoties nopietnās slimībās.

Labā ziņa – valsts atvēlējusi līdzekļus šo ierīču iegādei, ja cilvēkam ir konstatēta obstruktīvās miega apnojas vidēji smaga vai smaga pakāpe. Tiek segti 80 procenti no iekārtas cenas. Pieteikties iespējams Tehnisko palīglīdzekļu centrā. Iestādes vadītāja Ligita Nelsone informē, ka jau martā paredzēts ar valsts atbalstu izsniegt šos aparātus. Tomēr jau tagad izveidojusies prāva rinda.

CITI ŠOBRĪD LASA

Man šo iekārtu nevajag. Ārsts iesaka izmēģināt tā dēvēto mutes aparatūru, tādas kā silikona zobu kapes, ko uzliek guļot. Tās nedaudz pavirza uz priekšu apakšžokli un to fiksē, samazinot krākšanas iespējamību. Jāizgatavo gan individuāli, un cena nav maza – 150 eiro. Pagaidām vēl prātoju – un turpinu krākt.

Nejauši uzzinu, ka senai paziņai, rakstniecei Ingai Jērumai ir līdzīga epopeja un viņa iegādājusies pozitīvā spiediena terapijas aparātu. Lai stāsta pati Inga.

Neuzķeries uz reklāmu!

Nejauši internetā ieraugu reklāmu: “Snore terminator – izcils produkts pret krākšanu.” Esot akcija, maksā tikai 39,97 eiro. Produktu reklamē kāda dr. Jaunzeme, viņai esot vairāk nekā 10 gadu pieredze kardioloģijā un otorinolaringoloģijā. Vaicāju ārstam Jurim Svažam, vai tādu vērts iegādāties.

“Ierīces darbības princips, cik noprotams, ir deguna spārniņu mazspējas novēršana (ieelpā deguna spārns tuvinās vai piekļaujas starpsienai). Pirms kāda laika tāda bija nopērkama aptiekā, cena gan tikai pieci eiro,” atceras dakteris Svaža. “Rīks var palīdzēt vieglas krākšanas gadījumos, ja ir tieši šī problēma. Neizpētot pacientu – viņa svaru, kakla apkārtmēru, sejas skeleta un mīksto audu anatomiskās īpatnības, miega apnojas smaguma pakāpi un blakusslimības –, nav iespējams piedāvāt ārstēšanas līdzekli.

Turklāt nav nevienas atsauces uz zinātniskiem pētījumiem, nerunājot par starptautiski citētām publikācijām. Un vēl neatradu nekādu informāciju par dr. Jaunzemi, vismaz Latvijā nav tādas ārstes.”

Mūsu eksperts: JURIS SVAŽA, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Miega laboratorijas vadītājs
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.