Foto: Sintija Dozberga

Kroga saimniece Iveta, kas aizraujas ar ezotēriku: “Būt pavāram – tas ir dzīvesveids!” 0

Šodien sadarbībā ar Akmeņlauzis un RigaTV24 raidījumā “La Dolce Vita ar Roberto” pie Roberto Meloni viesosies viesi no tālās Gulbenes – “Kantes Krogs” pavāre un saimniece Iveta Ilva un bārmene Liene Velpa. 

LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
5 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
1 diena
Lasīt citas ziņas

Lūk, kādu sātīgu ēdienu un gardu dzērienu, kuru abu nosaukums ir vārds “cepure” šajā “Akmeņlauzis” recepšu izaicinājumā piedāvās Iveta un Liene.

Izklausās gardi? Zemāk meklē receptes!

Kroga saimniece Iveta: “Būt pavāram – tas ir dzīvesveids!”
Foto: Sintija Dozberga

CITI ŠOBRĪD LASA

Iveta “Kantes krogu” sauc par savām mājām, kur mūs uzņem ļoti silti un laipni. Uzsākot sarunu, viņa atklāj, ka tajā laikā, kad viņa apguva profesiju, pavāra profesiju lielākoties apguva tieši daiļā dzimuma pārstāves: “Puiši par pavāriem mācās tagad, jo tas kļuvis moderni. Taču pavāra profesiju izvēlējos tāpēc, ka kulinārijas prasmes aizguvu no savas vecmāmiņas. Viņa strādāja par pavāri bērnudārzā, un cepa tādas pankūkas ar biezpienu… nu tādas pankūkas! Un es mīļās vecmāmiņas iespaidā nolēmu tehnikumā apgūt pavāres profesiju.”

Iveta par pavāri strādā jau no 18 gadu vecuma, un neslēpj, ka pēdējos 15 gadus viņai brīvā laika vienkārši nav, jo visu laiku cītīgi darbojas “Kantes krogā”. Tomēr neskatoties uz saspringto darba grafiku, reizi nedēļā viņa dodas uz Rīgu, jo šobrīd apgūst numeroloģiju. “Pirms kāda laika sāku apgūt astroloģiju, taču sapratu, ka nevaru to apvienot ar darbu. Savukārt numeroloģija šķita saistoša. Jau no skolas laikiem ezotērika bijusi ļoti tuva tēma, un ikdienā visu laiku nākas saskarties ar dažādiem horoskopiem. Šobrīd numeroloģiju saucu arī par savu hobiju, un tuvākajā nākotnē vēlos apgūt arī Taro kārtis.”

“Pavāram, pirmkārt, ir ļoti jāpatīk darbam, ko viņš dara, jo tas ir ne tikai darbs – tas ir hobijs, tas ir brīvais laiks, patiesībā tas ir dzīvesveids. Tāpat jābūt lielai pacietībai, jo bieži ir tā, ka nesanāk vienreiz, nesanāk arī otrreiz, taču trešajā reizē sanāk,” stāsta Iveta.

Iveta neslēpj, ka pavāra darba priekšrocības vienmēr un visos laikos būs tās, ka tu vienmēr būsi paēdis. Turklāt lielākā daļa klientu vienmēr ir atsaucīgi un priecīgi, jo nobaudījuši gardu un sātīgu maltīti. Taču šī ir viena no grūtākajām profesijām kā vīrietim, tā sievietei. “Tagad jau pavāriem ir viegli, tev atved karbonādi un tu vienkārši nogriez šķēli un pagatavo to. Agrāk tika atvesta cūka, kura pār plecu bija jāstiepj uz kroga virtuvi un turpat arī jādala, jāgriež pa gabaliņiem un jāgatavo,” atceras Iveta.

Pamatēdiens “Karbonāde ķiplokmērces cepurē”

Foto: Sintija Dozberga

Pagatavošana:

  • 200 gramus cūkgaļas karbonādi sagriež šķēlēs, izklapē. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Panē miltos un olā. Cep uzkarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnu.

Ķiplokmērces pagatavošana:

  • Sajauc 60 gramus majonēzi un 60 gramiem krējuma, pievieno 30 gramus smalki rīvētus ķiplokus un 60 gramus marinētus gurķus, kas sarīvēti uz rupjās rīves. Pievieno piparus un visu sajauc.
  • Uz gatavas karbonādes kārto 100 gramus rupji rīvētu sieru, pārsmērē ar ķiplokmērci.
  • Liek cepeškrāsnī 200 grādos un cep, līdz siers izkusis. Piedevās pasniedz kartupeļus un burkānu, kāpostu, marinētu biešu salātus.

Bārmene Liene: “Visu laiku ir jāprot būt labā garastāvoklī, pat, ja tu tā nejūties!’

Foto: Sintija Dozberga

Bārmene atklāj, ka šo profesiju izvēlējusies salīdzinoši nejauši. Pabeidzot skolu Gulbenē, viņa devusies uz Rīgu, lai iegūtu augstāko izglītību un pirms studiju sākuma nolēmusi atrast kādu darbiņu. “Gadījās tā, ka sāku strādāt “Lido” alus sētā. Kad biju iepraktizējusies, sapratu, ka šis darbs tomēr mani nesaista, tāpēc nolēmu atgriezties dzimtajā pilsētā. Laikā, kad atgriezos Gulbenē, biju īstajā vietā un laikā. Satiku Ivetu, un viņa mani uzaicināja strādāt “Kantes krogā”. Tā jau deviņus gadus esmu šeit bārmene.”

Brīvajā laikā Liene cenšas būt kopā ar ģimeni un bērniem, dodoties tuvākos un tālākos izbraukumos, pavadot laiku aktīvi pie dabas: “Vasarā mēs bieži braucam uz mežu, jo mūsu ģimenei patīk sēņot un ogot.”

“Bārmenim jābūt ļoti pacietīgam, uzcītīgam, jāspēj ātri reaģēt un noteikti jābūt labai atmiņai, lai atcerētos pastāvīgos klientus un viņu iecienītos dzērienus un ēdienus,” pastāsta bārmene.

Dzīvojot un strādājot Gulbenē, krogu regulāri apmeklē dažādi pastāvīgie klienti. Bārmene Liene smej, ka katru reizi šie klienti uzdod mazliet amizantu jautājumu: kas jums šodien garšīgs? Šajos brīžos klienti patiešām gaida, kad viņiem tiks izklāstīta visa tradicionālā ēdienkarte. Turklāt ņemot vērā, ka “Kantes kroga” ēdienkarte ir ļoti plaša, ir jāver vaļā ēdienkarte un jāsāk lasīt piedāvājums no pirmā līdz pēdējam.

Liene atklāj, ka viņa nav no tiem bārmeņiem, kas ikdienā eksperimentē ar dažādām garšām un dzērienu sajaukšanām. Viņa labprātāk piekopj tradicionālās vērtības, jo zina, ka klienti tās novērtē.

“Vislabākā šī darba specifika ir tā, ka ikdienā esmu sabiedrībā, satiekos ar cilvēkiem un komunicēju. Mūsdienās ir svarīgi nepazust sabiedrībā. Tas ļauj iepazīt dažādus cilvēkus. Taču visgrūtākais bārmenes darbā noteikti ir garās darba stundas un spējai visu laiku labā garastāvoklī, pat, ja tu tā nejūties,” pastāsta bārmene.

Kokteilis “Apelsīnu cepure”

Pagatavošana:

  • Kokteiļglāze liek ledu un pārlej ar 50 gramiem Akmeņlauža degvīnu, 30 gramiem aperolu un 100 gramiem apelsīnu sulu.
  • Pasniedz glāzē, dekorētu ar apelsīnu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
16 minūtes
LA
LA.LV
Kokteilis
Šonedēļ tev ir lieli nodomi un plāni, un tu esi gatavs savus sapņus arī īstenot! Horoskopi no 17. līdz 23. janvārim
1 stunda
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev ir izvēle – vai nu padodies vai meklē citu ceļu un iet tālāk! Horoskopi 17.janvārim
13 stundas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Nedēļas sākums gaidāms ļoti emocionāls! Horoskopi no 17. līdz 23. janvārim
15 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
4 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Tā ir plastmasa, zinām, ka cilvēkam kaitīga. Vai tiešām tas jānodara mūsu bērniem?” Aizsilniece par FFP2 respiratoriem 189
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev ir izvēle – vai nu padodies vai meklē citu ceļu un iet tālāk! Horoskopi 17.janvārim
13 stundas
Lasīt citas ziņas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces Jūlija un Džuljeta
19 stundas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā 106
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Plašķis, teicamas atzīmes, gari oficieru zābaki: Daniels Pavļuts parāda, kā viņš izskatījies 15 gadu vecumā 38
2 dienas
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 26
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Esi šodien uzmanīgāks, īpaši tad, kad rīkojies spontāni! Horoskopi 16.janvārim
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no no 15. līdz 21. janvārim: kādas vēlmes piepildīsies? 1
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Sasniegts līdz šim augstākais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars
9 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Valainis rosina apkures cenu pieauguma dēļ piešķirt vienreizēju 200 eiro pabalstu pensiju saņēmējiem 17
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Rīgā un pilsētas apkārtnē brīdinājums par vētru paaugstināts līdz sarkanajam līmenim
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Līdz šim pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā 5000 bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem
2 stundas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Kijeva par kiberuzbrukumu tur aizdomās Maskavu, Kremlis Krievijas saistību ar to noliedz
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
4 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Varam būt milzīgi pateicīgi, ka 2004. gadā NATO pārvarēja šaubas un uzņēma mazu valstiņu ar maziem bruņotajiem spēkiem savā ierindā 70
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielā daļā Latvijas spēkā oranžās pakāpes brīdinājums par vētru
5 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Katrā karā visas puses veic kara noziegumus – lielākā vai mazākā apmērā. Galvenais ir nebūt zaudētāju pusē 64
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Pētījumos iezīmējas, ka 1989. gads bija viens no lūzuma punktiem,” Karušs uzskata, ka arvien biežāk piedzīvosim ekstremālus laikapstākļus 6
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Amerikā ārsti, kuriem ir omikrons vieglā formā, turpina strādāt,” Aizsilniece norāda, kāpēc Latvija atkal “iebremzē” 250
2 dienas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā 106
1 diena
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 26
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis par testēšanu un omikronu 117
2 dienas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vecāki ir iedomājušies, ka skolotāji, tāpat kā oficianti, ir tikai un vienīgi apkalpojošās sfēras pārstāvji 44
2 dienas
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas 98
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Sensacionālās ziņas ļoti patika – ka kāds nomušīts, par zādzībām, visādām nelaimēm. Tieši tāpat kā tagad!” stāsta Vilks un Daija 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sasniegts līdz šim augstākais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars
12:54
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
12:28
LA
LA.LV
Ziņas
Armands Gūtmanis: Klimata mērķi aug, plāna nav, ko darīt nabaga biznesam?
12:26